Zupa soczewicowa

Soczewicę przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka.

Zupa soczewicowa
Zupa soczewicowa123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 20-25 dag czerwonej soczewicy
  • 2 spore marchewki
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki i marchewki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki na kawałki. Marchewki grubo zetrzyj.

2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj do soczewicy po 20 minutach gotowania. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku lub gorącego bulionu. Dołóż koncentrat. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Gotową zupę przelej do kokilek albo dużych kubków. Każdą porcję udekoruj, np. miętą.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas