Zupa soczewicowa
Soczewicę przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka.
Składniki na 6 porcji:
- 20-25 dag czerwonej soczewicy
- 2 spore marchewki
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę przebierz, opłucz na sitku, osącz, wrzuć do garnka. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki i marchewki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki na kawałki. Marchewki grubo zetrzyj.
2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając, smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj do soczewicy po 20 minutach gotowania. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku lub gorącego bulionu. Dołóż koncentrat. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Gotową zupę przelej do kokilek albo dużych kubków. Każdą porcję udekoruj, np. miętą.