Reklama

Reklama

Zupa z dyni według przepisu Kasi Skrzyneckiej

Początek listopada to czas, potraw z dynią. Lubi ją także aktorka Kasia Skrzynecka, która kremy z dyni proponuje serwować z szaszłykami z krewetek.



Składniki

  • świeża dynia
  • szalotka
  • mleko kokosowe light
  • mała łyżkę oliwy
  • wiórki kokosowe
  • curry, imbir (suszony sproszkowany), sól, czosnek (suszony sproszkowany)
  • opcjonalnie Tabasco i chili

Sposób przygotowania

Reklama

Świeżą dynię pokrojoną w małe kostki razem z pokrojoną drobno szalotką i wszystkimi przyprawami (oprócz chili i Tabasco) podsmażamy lekko na odrobinie oliwy, aż do delikatnego zmiękczenia. Miksujemy na krem, dodajemy mleko kokosowe, wiórki kokosowe i gotujemy około 12 minut. Wedle uznania można dodać śmietankę. W wersji pikantnej opcjonalnie można dodać chili i Tabasco.

Dla zaostrzenia smaku aktorka proponuje szaszłyki z krewetek. Wcześniej zamarynowane w sosie sojowym i czosnku krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy po 3 min z każdej strony. Smacznego!!! 

"Serdecznie polecam na chłodne listopadowe wieczory" - dodaje aktorka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje