Makaron perfekcyjny

Jak go przygotować?

Poczekaj aż woda na makaron się zagotuje, dopiero wtedy możesz dodać szczyptę soli
Poczekaj aż woda na makaron się zagotuje, dopiero wtedy możesz dodać szczyptę soli123RF/PICSEL

Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu.

Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody.

Bez oliwy i przelewania: do wody, w której gotujesz makaron nie dodawaj tłuszczu (wyjątek to makaron do sałatki lub zapiekanki) i nie płucz go po ugotowaniu.

Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa osadza się na powierzchni klusek, co utrudnia odpowiednie połączenie się z sosem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas