Makaron perfekcyjny

Jak go przygotować?

Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu.

Reklama

Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody.

Bez oliwy i przelewania: do wody, w której gotujesz makaron nie dodawaj tłuszczu (wyjątek to makaron do sałatki lub zapiekanki) i nie płucz go po ugotowaniu.

Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa osadza się na powierzchni klusek, co utrudnia odpowiednie połączenie się z sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje