Osiem pokarmów, których nie powinnaś trzymać w lodówce
W dzisiejszych czasach możemy długo przechowywać nawet spore ilości jedzenia. Ten komfort sprawia, że często odruchowo wypełniamy lodówkę po brzegi - nierzadko również tymi produktami, które nie powinny się w niej nigdy znaleźć.
Warto wiedzieć o tym, że niska temperatura jest w stanie całkowicie zmienić smak żywności, pozbawić ją składników odżywczych, a nawet przyczynić się znacząco do jej pleśnienia i zepsucia. Oto osiem produktów, których nie powinnaś trzymać w lodówce:
Pomidory nie znoszą zimna - w lodówce szybko tracą aromat i smak. Warto trzymać je na ladzie - mając je pod ręką szybko zareagujesz, gdy skórka zacznie się marszczyć, a to ostatni moment, by zjeść je ze smakiem.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, potasu i kwasu foliowego.
Miód
Miód w lodówce? Choć trudno w to uwierzyć, w niektórych domach właśnie tam przechowywany jest ten słodki i bogaty w wartości odżywcze dar natury. Miód nie lubi zimna, ale nie należy wystawiać go również na działanie promieni słonecznych. Najlepiej przechowywać go na blacie, w pokojowej temperaturze.
Miód to bogate źródło kwasu foliowego, zawiera również żelazo, potas, fosfor i witaminy A, B2, B12 i C.
Masło orzechowe
Polacy pokochali masło orzechowe - smarujemy nim pieczywo, używamy go do naleśników, deserów i koktajli. Niestety, nie zawsze wiemy, jak je przechowywać, by nie traciło wartości odżywczych i smaku.
Masła orzechowego nigdy nie trzymamy w lodówce. Idealna będzie chłodna i ciemna szafka w kuchni.
Masło orzechowe to bardzo bogate źródło witamin z grupy B, fosforu, potasu i żelaza.
Awokado
Awokado szybko się trawi i zdaniem dietetyków doskonale działa na żołądek. Niestety, równie szybko traci smak, mięknie i robi się przejrzałe. By dłużej zachowało świeżość, należy przechowywać je na kuchennym blacie, do lodówki możesz jednak włożyć spryskane sokiem cytryny resztki owocu.
Awokado to źródło kwasów Omega, wapnia, żelaza i witaminy C.
Banany
Zdarza ci się przechowywać banany w lodówce? To duży błąd - w tak niskiej temperaturze owoce szybko tracą witaminy, a skórka ciemnieje. Banany lubią jednak temperaturę niższą, niż pokojowa, więc warto znaleźć im miejsce chłodne i zaciemnione.
Banany to źródło potasu, fosforu, witamin A, B3, C, E i K.
Papryka
Papryka to kolejny produkt źle znoszący bardzo niską temperaturę. Papierowa torba schowana w chłodnej szafie lub szufladzie to najlepsze miejsce do przechowywania tego zdrowego warzywa.
Papryka to źródło flawonoidów, witamin A, C i E, likopenu, wapnia i magnezu.
Ketchup
Debatę na temat ketchupu rozpoczęli jakiś czas temu dziennikarze "Today", którzy stwierdzili, że nie należy przechowywać go w lodówce. Głównym argumentem był fakt, że w restauracjach leży on po prostu na stołach. Dyskusja szybko podzieliła internet do momentu, aż firma Heinz ucięła spekulację, dając jednoznaczną odpowiedź: Ketchup po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Produkt ten dzięki dużej kwasowości bardzo długo nadaje się do spożycia, ale przechowywany w lodówce dłużej zachowuje swoje walory smakowe.
Ketchup to źródło beta-karotenu, witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Sos sojowy
W przeciwieństwie do ketchupu, sos sojowy nie lubi bardzo niskich temperatur. Z powodzeniem możemy go przechowywać w kuchennej szafce.
Sos sojowy to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i białka.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***