Witaminy na parapecie
Świeże zioła są świetnym dodatkiem smakowym. Warto je mieć zawsze pod ręką i dodawać do gotowych już dań.
Z nasionek...
... łatwo uzyskać np. bazylię. Wysiewamy je do małych pojemników z otworami w dnie (by nadmiar wody mógł odpływać). Gdy siewki mają 5-7 cm, przesadzamy je do większych.
Właściwości: Bazylia poprawia trawienie i nastrój, działa antybakteryjnie, dodaje sił. Jest świetna do spaghetti, sałatki z pomidorów z mozzarellą, sałatek, twarogu, omletów.
Z sadzonek...
...można wyhodować m.in. oregano. Małe roślinki kupimy w marketach spożywczych. Po przyniesieniu do domu wystarczy je przesadzić do większych doniczek, w których będą się swobodnie rozrastać.
Właściwości: Oregano działa antybakteryjnie, antywirusowo. A także odprężająco i nasennie. Świetne do mięsa, ryb oraz warzyw, np. bakłażanów, papryki, pomidorów,
Z korzenia...
...pietruszki łatwo uzyskać natkę, bo o tej porze roku jej korzeń nawet bez włożenia do ziemi wypuszcza listki. Kilka korzeni trzeba wsadzić do wysokiej doniczki tak, aby wystawały centymetr nad powierzchnię ziemi.
Właściwości: Natka pietruszki obfituje w wit. C. Zawiera też wit. B1, B2, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. Ułatwia przemianę materii, łagodzi wzdęcia, pobudza pracę wątroby. Można nią posypać niemal każde danie.
Z cebulek...
. ... wyhodujemy szczypiorek. W płaskiej doniczce można umieścić kilka cebulek. Tak, aby wystawały nad ziemię na 2/3 swej wysokości.
Właściwości: Szczypior jest źródłem wit. A, B1, B2, C i E. A także wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i siarki. Przyspiesza przemianę materii i działa bakteriobójczo. Idealny do jajecznicy i sałatek warzywnych.
Jak dbać o zioła?
Wymagają od nas niewiele:
- odpowiedniego miejsca - powinno być nasłonecznione. Tak więc najlepiej je ustawić na parapecie okna wychodzącego na płd.-wschód lub płd.-zachód;
- dobrej ziemi - najlepsza jest tradycyjna ziemia doniczkowa lub specjalna do wysiewu nasion;
- podlewania - zioła najlepiej jest podlewać codziennie, ale trzeba robić to z umiarem. Tak, by roślinki nie gniły.