Pij jesienią i zimą. Wzmocnią odporność, rozprawią się z przeziębieniem
Szukasz naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności? Jesienią i zimą często doskwiera ci przeziębienie? Oto twoi sprzymierzeńcy. W sezonie na infekcje warto regularnie pić ziołowe herbatki. Dzięki cennym właściwościom zapobiegną infekcji lub – gdy już do niej doszło – pomogą uporać się z nią o wiele szybciej.
Naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności nie brakuje. Niektóre z nich sprawdzają się również w przypadku, gdy już borykamy się z przeziębieniem czy grypą.
Jeżeli w sezonie jesienno-zimowym często chorujemy, na liście naturalnych sprzymierzeńców w walce z infekcjami dobrze jest umieścić niektóre zioła. Nawet w przypadku trwającej infekcji pomogą szybciej się z nią uporać. Oto trójka do zadań specjalnych.
Czystek
W ostatnich latach zyskał na popularności. Czystek to zioło, którego prozdrowotne właściwości były znane już od wieków. Zawiera wiele cennych substancji ważnych w profilaktyce różnych schorzeń. Słynie przede wszystkim jako roślina wzmacniająca odporność. Niewielki krzew naturalnie występuje wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego, a najbardziej cenione są właściwości czystka siwego (Cistus incanus).
Czystek to źródło naturalnych antyoksydantów. Chodzi o polifenole, które neutralizują wolne rodniki. Roślina zawiera aktywne składniki, które zabezpieczają organizm przed niszczeniem komórek, opóźniają procesy ich starzenia. Zawarte w niej antyoksydanty podnoszą odporność - wzmacniają układ odpornościowy, wspierają naturalne siły organizmu w czasie osłabienia. Dodatkowo, polifenole blokują też rozwój stanów zapalnych w organizmie.
W czasie przeziębienia picie herbatki z czystka może poprawić samopoczucie i nieco przyspieszyć powrót do zdrowia. Czystek możemy pić 2-3 razy dziennie.
Zobacz również:
Dzika róża
Zapomniana skarbnica witaminy C. Dzika róża z pewnością pomoże we wzmocnieniu odporności. Niektóre polskie odmiany zawierają aż 3000 mg w 100 g napoju. To o wiele większa dawka niż ta zawarta w owocach cytrusowych. Napar z dzikiej róży warto pić zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ pomoże złagodzić ból gardła i inne objawy przeziębienia, które nam doskwierają.
Dzika róża zawiera również witaminy A,K,E, B1, B12, pektynę i garbniki. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco. Może być również pomocna w przypadku anemii, zatrucia, reumatyzmie czy przy schorzeniach dróg moczowych.
Na tym jednak nie koniec: napar może nam pomóc, jeśli zmagamy się z bezsennością czy stresem. Herbatkę z dzikiej róży można pić 2-3 razy dziennie.
Zobacz też:
Czarny bez
Czarny bez już od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej. Sięgano nie tylko po owoce i kwiaty, ale również liście, pączki kwiatowe i liściowe oraz korę. Roślina to skarbnica składników wspomagających odporność i działanie organizmu. Czarny bez zawiera m.in. witaminę C, silne antyoksydanty, jakimi są antocyjany, witaminy z grupy B i pektyny. Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie czy moczopędnie. Dlatego też może pomóc złagodzić objawy przeziębienia i grypy.
Regularne picie naparu działa profilaktycznie: pomoże wzmocnić odporność, dzięki czemu będziemy odpowiednio przygotowani na sezon infekcji. Warto sięgać po niego również w przypadku zapalenia oskrzeli i chorób gardła.
Szklankę ciepłego naparu można spożywać 3 razy dziennie.