Pierogi i uszka przygotuj tydzień przed świętami
To doskonała pora, żeby zrobić pierogi z kapustą i uszka. Jeśli przygotowałaś już wigilijną kapustę, możesz zrobić na jej bazie pyszny farsz.
Możesz zapeklować już szynkę (kup dużą, ponad 3 kg, oraz potrzebne przyprawy). Będzie gotowa do upieczenia. To także najlepszy czas, by naszykować zakwas na barszcz czerwony. Dlaczego warto zrobić to wcześniej.
Pierogi i uszka zamrozisz surowe lub ugotowane (do zamrażalnika włóż np. na talerzu. Gdy zamarzną, przesyp do woreczka, nie skleją się). Gotowy zakwas na barszcz przechowasz w słojach. Później raz-dwa zrobisz barszcz.
Lista zakupów:
Buraki czerwone, chleb razowy (kawałek potrzebny do zakwasu); szynka i przyprawy do peklowania: saletra, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka gorczycy