Gotowa, by być bardziej fit? Podejmij wyzwanie i zamień jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżyc

Chcesz mieć idealną figurę, promienną cerę, zdrowe włosy i paznokcie? Jedz sałatki. To tyle i aż tyle. Pod tym hasłem kryje się całe bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wpływają na wygląd, zdrowie i samopoczucie.

Amica
Amicamateriały promocyjne

Jeśli chcesz być fit, powinnaś jeść lekkostrawne i pełnowartościowe posiłki, ale nie musisz wywracać do góry nogami całego jadłospisu. Wystarczy, że swoje ulubione dania wzbogacisz porcją warzyw i owoców, a jeden posiłek zamienisz na pyszną i pożywną sałatkę. Oto kilka rzeczy, które powinnaś wiedzieć na ich temat.

Talerz pełen zdrowia

Co sprawia, że sałatki są takie zdrowie? Jej podstawą są liście, a to oznacza dużą dawkę kwasu foliowego ("folium" to po łacinie liść), który wpływa na sprawne działanie układu pokarmowego oraz dobre samopoczucie. Jest też szczególnie ważny dla kobiet w ciąży.

Sałata zawiera również sporo kojącego nerwy magnezu, witaminy A odpowiedzialnej za dobry wzrok i witaminy E, która wpływa na kondycję skóry. Wiedziałaś, że warzywo to kryje dwa razy więcej witaminy C niż ogórek? Zielone listki pokrywają też dobroczynne przeciwutleniacze, dzięki którym skóra wygląda młodo i promiennie.

Sałata lubi towarzystwo

Każdy, kto dba o linię, wie, że sałata jest jego przyjacielem, bo składa się w 90 proc. z wody i ma mało kalorii. Dlatego z powodzeniem można łączyć ją z przeróżnymi dodatkami - warzywami, owocami, mięsem czy rybami. Oczywiście, nie wszystkie sałatkowe wariacje są tak samo lekkostrawne i zdrowe. Tu szczególnie należy uważać na sosy majonezowe i smażone dodatki.

Jeśli jednak lubisz dość kaloryczną sałatkę Cezar, nie musisz z niej rezygnować. Wystarczy, że przygotujesz ją wersji fit z grillowanym kurczakiem, pomidorami, rzodkiewką, papryką i kiełkami oraz grzankami z razowego chleba.

Dodatki do sałatek można dobierać dowolnie, w zależności od upodobań. Równie dobrze smakują kompozycje z warzywami: rzodkiewką, pomidorami czy szparagami, jak i z owocami: truskawkami, mango, pomarańczą lub gruszką. Warto eksperymentować i łączyć oryginalne, z pozoru nie pasujące do siebie smaki (np. słona szynka parmeńska ze słodkim melonem). Trzeba jedynie uważać, aby nie zabić smaku delikatnych składników innymi, bardziej wyrazistymi.

Jak dobrać sos do sałatek?

Gatunki sałat różnią się konsystencją, kruchością oraz smakiem, dlatego powinno się je łączyć z różnymi rodzajami sosów.

Sałaty o kruchych i grubych liściach, takie jak lodowa i rzymska, najlepiej smakują z delikatnymi sosami winegret na bazie oliwy lub olejów smakowych (witaminy A, D, E i K znajdujące się w sałacie, warzywach i owocach, najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach). W bardziej kalorycznej wersji można je również łączyć z sosami gęstymi np. sos tysiąca wysp, z niebieskiego sera lub z anchois.

Sałaty o delikatnych liściach, jak rukola, roszponka czy sałata masłowa, doskonale czują się z sosami o lekkiej konsystencji. Na dressing warto zwrócić szczególną uwagę w przypadku sałaty masłowej i roszponki, aby nie zgasić ich lekko orzechowego smaku zbyt intensywnym sosem. Z kolei rukola, która sama w sobie jest bardzo wyrazista, polubi się z ostrzejszymi sosami, np. na bazie musztardy.

Sos należy dodać do sałaty przed samym jej podaniem. W przeciwnym razie, pod wpływem kwasów i przypraw znajdujących się w dresingu, liście sałaty rozmiękną.

Na co trzeba uważać?

Sałatka to niezwykle proste w przygotowaniu danie, ale i tu można popełnić kilka błędów. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Kluczem jest świeża sałata - kupuj ją z pewnego źródła. Główki o przerośniętych, wątłych i cienkich liściach, powinny wzbudzić twoją podejrzliwość.

Zamiast kroić, rwij liście, aby nie uszkodzić ich komórek. Pokrojone nożem stracą wiele cennych witamin i szybciej zwiędną.

Unikaj gotowych mieszanek w foliowych opakowaniach. Po pierwsze, mają krojone liście. Po drugie, muszą być zjedzone zaraz po otwarciu, inaczej zaczynają się psuć.

Uważaj na pestycydy. Jeśli nie masz sprawdzonego sklepu z warzywami, usuń zewnętrzne liście, a resztę przemyj wodą z octem.

Odpowiednio przechowuj zarówno przygotowaną sałatkę, jak i wszystkie świeże składniki. Od tego zależą smak i wartości odżywcze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas