Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

Nie zawsze masz czas, aby pędzić rano na targ po owoce i warzywa, a przecież nie może ich zabraknąć w wiosennej i letniej kuchni. Podpowiadamy, jak przechowywać warzywa i owoce, aby mieć je zawsze pod ręką.

Amica
Amicamateriały promocyjne

Sposobów jest wiele. Można mrozić, suszyć lub marynować. Jeśli przygotujesz odpowiedni zapas warzyw i owoców, będziesz mogła cieszyć się nimi także po sezonie.

Sprytne przechowywanie

Właściwe przechowywanie to pierwsza i podstawowa zasada dbania o dary natury. Te produkty, które lubią chłód, trzymaj w lodówce, pozostałe schowaj do piwniczki, albo połóż w misce na stole.

Owoce egzotyczne (awokado, mango, ananasy czy banany) przechowuj w ciepłych i suchych warunkach. Truskawki, maliny, jagody, poziomki oraz borówki muszą trafić do lodówki. Ważne jest, aby nie obierać ich z szypułek i nie myć. Te czynności wykonuj bezpośrednio przed podaniem. Powinny także mieć stały dostęp powietrza. Jabłka i gruszki przechowuj w przewiewnym koszu, a nie w lodówce. Trzymane na parapecie, gdzie docierają promienie słońca, dojrzewają i stają się słodsze.

Pomidory to owoce, które większość przechowuje w lodówce, a to duży błąd, ponieważ niska temperatura znacznie przyśpiesza ich psucie. Lodówki nie lubią także ziemniaki, cebula i czosnek. Z kolei warzywa zielone, czyli brokuły, szparagi oraz sałata nie mogą bez niej żyć. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać ich w bliskim towarzystwie produktów wydzielających etylen (np. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory). Powoduje on ich szybsze żółknięcie i psucie.

Mrożenie

Lodówka jest doskonałym rozwiązaniem, kiedy chcesz przechować coś tymczasowo, ale jeśli myślisz o większych zapasach, wykorzystaj zamrażarkę. Co ważne - mrożenie świeżych warzyw i owoców nie pozbawia ich cennych witamin i minerałów (ubytki są znikome). Dlatego to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata.

Warto jednak wiedzieć, jak prawidłowo je mrozić i rozmrażać, bo to głównie od tych dwóch procesów będzie zależał ich smak i jakość. Zasada jest prosta - świeże produkty przeznaczone do zamrożenia umyj, osusz, podziel na porcje i zapakuj do foliowych torebek. Następnie zamknij je szczelnie i ułóż w zamrażarce.

Te przeznaczone do gotowania bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli lub cukru. Gotuj je krótko, na małym ogniu, pod przykryciem. Pamiętaj, że rozmrożonych produktów nie wolno powtórnie zamrażać.

Soki i przetwory

To kolejny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Możesz robić świeże, jednodniowe soki wyciskane z cytrusów, marchwi czy jabłek, albo przygotować przetwory, które będą służyć twojej rodzinie przez cały rok. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem porzeczek, malin, truskawek czy śliwek także w zimie. To samo dotyczy innych warzywnych i owocowych przetworów: sałatek, pikli, dżemów, marmolad, powideł czy kiszonek. Przygotowuje się je w czasie dostępności sezonowych owoców i warzyw, żeby móc delektować się ich smakiem w jesienne i zimowe popołudnia.

Do przygotowania przetworów wybieraj owoce i warzywa najlepszej jakości - świeże, zdrowe i odpowiednio dojrzałe. Ogórki kiszone, czy gruszki w occie robi się z niedojrzałych owoców. Natomiast powidła śliwkowe będą idealnie smakować, jeśli zrobisz je z lekko już pomarszczonych śliwek (ale nie nadgniłych).

Owoców i warzyw przeznaczonych na przetwory nie można przechowywać. Należy je przyrządzić w tym samym dniu, w którym zostały kupione. Przed włożeniem do słoików dokładnie je przebierz, umyj i odsącz.

Ciekawostka: Najlepszym sposobem na zachowanie witamin są kiszonki. Dzięki kiszeniu warzywa posiadają nawet większą ilość witamin i minerałów niż w wersji świeżej.

Owoce i warzywa suszone

W czasie suszenia zostaje ograniczona zawartości wody w produktach, co hamuje rozwój szkodliwej mikroflory oraz spowalnia procesy enzymatyczne w żywności, które prowadzą do utraty cennych barwników oraz składników odżywczych.

Chociaż w Polsce nie jest to zbyt popularna metoda przechowywania warzyw i owoców, ma ona dużo plusów. Przede wszystkim suszone produkty dostarczają więcej składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz cukrów, niż te świeże (np. 100 g suszonych moreli dostarcza około 60 mg magnezu, a świeże morele w takiej samej porcji zawierają go tylko 9 mg). Niektóre produkty mają bardziej intensywny smak i zapach niż te świeże (liście pietruszki, grzyby, suszone śliwki). Jednak najważniejsze jest to, że możesz cieszyć się nimi przez cały rok.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas