Jak warzywa pomagają zapobiegać białaczce?
Najnowsze badania sugerują, że apigenina - flawonoid powszechnie występujący w owocach i warzywach, może hamować wzrost pewnych typów komórek nowotworowych.
Apigenina jest związkiem chemicznym, którego dużą zawartość stwierdzono w jabłkach, wiśniach, winogronach, natce pietruszki, selerze, karczochach i orzechach. O dobroczynnych właściwościach apigeniny wiadomo już od dawna - jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni przez rozwojem nowotworów. Zaliczono ją do NSN - naturalnych substancji nieodżywczych, które dostarczane z pokarmami mają działanie prozdrowotne i zapobiegają rozwojowi groźnych chorób.
Przeprowadzone kilka lat temu badania udowodniły, że profilaktyczne działanie apigeniny opiera się na wzmacnianiu komórkowych systemów naprawy DNA i prawidłowych mechanizmów apoptozy (czyli programowanej śmierci komórki), które ściśle związane są z cząsteczkami białka p53 (tzw. "strażnika genomu"). W komórkach nowotworowych prawidłowe funkcjonowanie białka p53 jest zaburzone, co skutkuje ich intensywnym rozwojem i większą zdolnością przeżycia.
Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie Cell Death and Disease jednoznacznie sugerują, że apigenina jest w stanie powstrzymywać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych, a jeśli już się pojawią - apigenina zmniejsza szanse ich przetrwania. W ten prosty sposób, pamiętając jedynie o włączeniu na stałe owoców i warzyw do swojej diety, możemy chronić swój organizm przed rozwojem białaczki i innych nowotworów.
Autorzy publikacji poddają w wątpliwość zastosowanie apigeniny w celach terapeutycznych. Do tej pory sądzono, że związek ten znacznie wzmacnia efekt chemioterapii, ułatwiając w ten sposób leczenie. Przeprowadzone badania sugerują, że apigenina zmniejszała wrażliwość niektórych typów komórek nowotworowych na podawane leki, co może znacznie obniżać skuteczność samego leczenia.