Racuchy na zsiadłym mleku

Na słodki obiad lub na deser

Racuchy możesz udekorować owocami
Racuchy możesz udekorować owocami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl. zsiadłego mleka (ew. gęstego jogurtu naturalnego)
  • 4 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko. Składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 20 minut, aby mąka spęczniała.

Na patelni rozgrzej olej.  Nakładaj łyżką przygotowane ciasto. Formuj owalne racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Serwuj ze słodkim sosem, owocami lub cukrem pudrem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas