Wielki Test o Żywności – znamy wyniki

Barbara Włodarczyk i Marcin Antosiewicz zwyciężyli w Wielkim Teście o Żywności.

Jedz zdrowo
Jedz zdrowo123RF/PICSEL

Co jest symbolem rolnictwa ekologicznego? Co oznacza skrót PROW?  Ile maksymalnie może ważyć słynny chleb prądnicki ? To tylko niektóre z pytań, które padły podczas Wielkiego Testu o Żywności.

Test był podzielony na pięć rund. O wygranej decydowała nie tylko poprawność odpowiedzi, ale również szybkość. Na odpowiedź na każde z pytań w czterech rundach dwuosobowe drużyny miały 5 sekund.

Jednak nie tylko gwiazdy mogły sprawdzić swoją wiedzę na temat jedzenia. Równolegle do zmagań w studio, test on line rozwiązywali internauci. Nazwiska laureatów Internetowego Wielkiego Testu o żywności poznamy już jutro.

W internetowej odsłonie quizu wzięło udział ok. 250 tys. osób.

Do finału quizu zakwalifikowali się Małgorzata Ostrowska-Królikowska i Paweł Królikowski oraz Barbara Włodarczyk i Marcin Antosiewicz

Tematem przewodnim tegorocznego testu była polska żywność. W studio TVP oprócz gwiazd, gościli również mistrzowie kuchni, którzy przynieśli ze sobą augustowskie rogale, zupę makową, paszteciki z karpiem i inne pyszności przygotowane wyłącznie z polskich produktów.

Uczestnicy zaś opowiadali o swoich ulubionych smakach, zdradzali, co trafi na ich wigilijne stoły oraz zachwalali, polską kuchnię. Marcin Antosiewicz zauważył, że dopiero kiedy jesteśmy za granicą, dostrzegamy jak smaczne i wysokiej jakości jest rodzime jedzenie.  - Szkoda tylko, że czasem zapominamy o tym, żeby docenić polską wieś i polskie produkty - mówił.

Tegoroczny quiz był już trzecią edycją sprawdzianu wiedzy o produktach spożywczych.

Lista laureatów Internetowego Wielkiego Testu o Żywności

Zbigniew Bugaj Wróblów grill raclette Severin

Wojciech Zięba Warszawa grill raclette Severin

Katarzyna Małecka-Skowronek Korabiewice grill raclette Severin

Alina Szmit Olsztyn zestaw gadżetów Interii

Agata Kozłowska Lublin zestaw gadżetów Interii

Zofia Piechowicz Miechów zestaw gadżetów Interii

Eliza Kawa Stalowa Wola zestaw gadżetów Interii

Andrzej Kozłowski Józefów zestaw gadżetów Interii

Magdalena Rymarczyk Kraków zestaw gadżetów Interii

Wojciech Pietrucha Kraków zestaw gadżetów Interii

Marta Adamowicz Nakło nad Notecią zestaw gadżetów Interii

Marek Cwajda Wrocław zestaw gadżetów Interii

Krzysztof Wawrzyniak Poznań zestaw gadżetów Interii

Oto pytania, które padły w 4 rundach Wielkiego Testu o Żywności

Poprawne odpowiedzi zostały pogrubione.

1. Stare, ludowe przysłowie mówi: jak w Wigilię z dachu ciecze

zima długo się przewlecze

woda szybko nie uciecze

2. Co oznacza skrót PROW?


Program Rewitalizacji Obiektów Wiejskich

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich

3. Kasze mają wysoką wartość odżywczą, są bogate w witaminy i związki mineralne. Z jakiego zboża produkuje się kaszę jaglaną?

pszenicy

prosa

4. Znak \'Poznaj Dobrą Żywność\' przyznawany jest przez Ministra Rolnictwa na trzy lata produktom żywnościowym:

wysokiej jakości

przeznaczonym dla dzieci i niemowląt

5. Ile maksymalnie może ważyć słynny chleb prądnicki, przygotowywany według tradycyjnej receptury?

4 kg

14 kg

6. Kabanos zarejestrowany w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność jest:

bardzo kruchy

bardzo soczysty

7. Które z ciast można, a nawet trzeba przygotować na kilka tygodni przed Wigilią?

piernik

makowiec

8. O ile wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych od chwili wejścia Polski do Unii Europejskiej?

dwukrotnie

sześciokrotnie

9. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ukierunkowany jest na wzmacnianie konkurencyjności:

wysokotowarowych gospodarstw rolnych

rodzinnych gospodarstw rolnych

10. W produkcji których towarów jesteśmy na 1. miejscu w Unii Europejskiej?

maliny, borówki amerykańskie, drób

truskawki, żyto, owies

11. Ile produktów żywnościowych ma znak jakości Poznaj Dobrą Żywność?

230

530

12. Unia Europejska premiuje młodych rolników oferując im bezzwrotne dotacje. Młodość młodością, ale jak właściwie określa ją Bruksela?

wiek do 30 lat

wiek do 40 lat

13. Biodrówka, łata, szponder - która z tych części jest wieprzowa?

biodrówka

łata

szponder

14. W Polsce zbieramy prawie 4 miliony ton owoców. Podstawa to oczywiście jabłka. Jaki więc jest ich udział w ogólnej produkcji owoców?

1/2

1/3

3/4

15. Co jest symbolem rolnictwa ekologicznego?

jabłko na zielonym tle

liść na zielonym tle

drzewo na zielonym tle

16. Inkubatory przetwórstwa lokalnego to podmioty zajmujące się:

przetwórstwem odpadów i śmieci w gminie

przetwórstwem produktów rolnych

przetwórstwem lokalnych surowców mineralnych

17. Redykołka to:

ser z mleka owczego

ser z mleka koziego

rasa owcy górskiej

18. Co jest niezbędne, aby powstał tradycyjny polski chleb?

drożdże

zakwas

otręby

19. Bigos staropolski to potrawa uznawana za jedną z najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej. Jakie były według staropolskich receptur główne składniki bigosu?

mięso wołowe, baranie, drobiowe lub ryby

kapusta kiszona, mięso wieprzowe i drobiowe

 kapusta kiszona, mięso drobiowe i dziczyzna

20. Jak bardzo wzrósł eksport polskich artykułów rolno-spożywczych od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej?

dwukrotnie

trzykrotnie

czterokrotnie

21. Ile wybudowano sieci wodociągowej i kanalizacyjnej z pieniędzy PROW?

jak do Holandii i z powrotem

jak do Honolulu i z powrotem

jak do Hollywood bez powrotu

22. Jeśli oznakowanie jajka rozpoczyna cyfra \'0\' to oznacza, że pochodzą one:

od kur z produkcji ekologicznej

od kur miniaturek

od kur z chowu ściółkowego

23. Który z elementów graficznych loga \'Odpoczywaj na wsi\', promuje ofertę dla smakoszy kulinarnego dziedzictwa?

wiatrak

dzban

drzewo

24. Skorzonera - dawniej bardzo popularne warzywo, dziś wraca do łask. Jak brzmi jego potoczna nazwa?

szparag

wężymord

pasternak

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas