Wielki Test o Żywności – znamy wyniki
Barbara Włodarczyk i Marcin Antosiewicz zwyciężyli w Wielkim Teście o Żywności.
Co jest symbolem rolnictwa ekologicznego? Co oznacza skrót PROW? Ile maksymalnie może ważyć słynny chleb prądnicki ? To tylko niektóre z pytań, które padły podczas Wielkiego Testu o Żywności.
Test był podzielony na pięć rund. O wygranej decydowała nie tylko poprawność odpowiedzi, ale również szybkość. Na odpowiedź na każde z pytań w czterech rundach dwuosobowe drużyny miały 5 sekund.
Jednak nie tylko gwiazdy mogły sprawdzić swoją wiedzę na temat jedzenia. Równolegle do zmagań w studio, test on line rozwiązywali internauci. Nazwiska laureatów Internetowego Wielkiego Testu o żywności poznamy już jutro.
W internetowej odsłonie quizu wzięło udział ok. 250 tys. osób.
Do finału quizu zakwalifikowali się Małgorzata Ostrowska-Królikowska i Paweł Królikowski oraz Barbara Włodarczyk i Marcin Antosiewicz
Tematem przewodnim tegorocznego testu była polska żywność. W studio TVP oprócz gwiazd, gościli również mistrzowie kuchni, którzy przynieśli ze sobą augustowskie rogale, zupę makową, paszteciki z karpiem i inne pyszności przygotowane wyłącznie z polskich produktów.
Uczestnicy zaś opowiadali o swoich ulubionych smakach, zdradzali, co trafi na ich wigilijne stoły oraz zachwalali, polską kuchnię. Marcin Antosiewicz zauważył, że dopiero kiedy jesteśmy za granicą, dostrzegamy jak smaczne i wysokiej jakości jest rodzime jedzenie. - Szkoda tylko, że czasem zapominamy o tym, żeby docenić polską wieś i polskie produkty - mówił.
Tegoroczny quiz był już trzecią edycją sprawdzianu wiedzy o produktach spożywczych.
Lista laureatów Internetowego Wielkiego Testu o Żywności
Zbigniew Bugaj Wróblów grill raclette Severin
Wojciech Zięba Warszawa grill raclette Severin
Katarzyna Małecka-Skowronek Korabiewice grill raclette Severin
Alina Szmit Olsztyn zestaw gadżetów Interii
Agata Kozłowska Lublin zestaw gadżetów Interii
Zofia Piechowicz Miechów zestaw gadżetów Interii
Eliza Kawa Stalowa Wola zestaw gadżetów Interii
Andrzej Kozłowski Józefów zestaw gadżetów Interii
Magdalena Rymarczyk Kraków zestaw gadżetów Interii
Wojciech Pietrucha Kraków zestaw gadżetów Interii
Marta Adamowicz Nakło nad Notecią zestaw gadżetów Interii
Marek Cwajda Wrocław zestaw gadżetów Interii
Krzysztof Wawrzyniak Poznań zestaw gadżetów Interii
Oto pytania, które padły w 4 rundach Wielkiego Testu o Żywności
Poprawne odpowiedzi zostały pogrubione.
1. Stare, ludowe przysłowie mówi: jak w Wigilię z dachu ciecze
zima długo się przewlecze
woda szybko nie uciecze
2. Co oznacza skrót PROW?
Program Rewitalizacji Obiektów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
3. Kasze mają wysoką wartość odżywczą, są bogate w witaminy i związki mineralne. Z jakiego zboża produkuje się kaszę jaglaną?
pszenicy
prosa
4. Znak \'Poznaj Dobrą Żywność\' przyznawany jest przez Ministra Rolnictwa na trzy lata produktom żywnościowym:
wysokiej jakości
przeznaczonym dla dzieci i niemowląt
5. Ile maksymalnie może ważyć słynny chleb prądnicki, przygotowywany według tradycyjnej receptury?
4 kg
14 kg
6. Kabanos zarejestrowany w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność jest:
bardzo kruchy
bardzo soczysty
7. Które z ciast można, a nawet trzeba przygotować na kilka tygodni przed Wigilią?
piernik
makowiec
8. O ile wzrosła liczba gospodarstw ekologicznych od chwili wejścia Polski do Unii Europejskiej?
dwukrotnie
sześciokrotnie
9. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ukierunkowany jest na wzmacnianie konkurencyjności:
wysokotowarowych gospodarstw rolnych
rodzinnych gospodarstw rolnych
10. W produkcji których towarów jesteśmy na 1. miejscu w Unii Europejskiej?
maliny, borówki amerykańskie, drób
truskawki, żyto, owies
11. Ile produktów żywnościowych ma znak jakości Poznaj Dobrą Żywność?
230
530
12. Unia Europejska premiuje młodych rolników oferując im bezzwrotne dotacje. Młodość młodością, ale jak właściwie określa ją Bruksela?
wiek do 30 lat
wiek do 40 lat
13. Biodrówka, łata, szponder - która z tych części jest wieprzowa?
biodrówka
łata
szponder
14. W Polsce zbieramy prawie 4 miliony ton owoców. Podstawa to oczywiście jabłka. Jaki więc jest ich udział w ogólnej produkcji owoców?
1/2
1/3
3/4
15. Co jest symbolem rolnictwa ekologicznego?
jabłko na zielonym tle
liść na zielonym tle
drzewo na zielonym tle
16. Inkubatory przetwórstwa lokalnego to podmioty zajmujące się:
przetwórstwem odpadów i śmieci w gminie
przetwórstwem produktów rolnych
przetwórstwem lokalnych surowców mineralnych
17. Redykołka to:
ser z mleka owczego
ser z mleka koziego
rasa owcy górskiej
18. Co jest niezbędne, aby powstał tradycyjny polski chleb?
drożdże
zakwas
otręby
19. Bigos staropolski to potrawa uznawana za jedną z najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej. Jakie były według staropolskich receptur główne składniki bigosu?
mięso wołowe, baranie, drobiowe lub ryby
kapusta kiszona, mięso wieprzowe i drobiowe
kapusta kiszona, mięso drobiowe i dziczyzna
20. Jak bardzo wzrósł eksport polskich artykułów rolno-spożywczych od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej?
dwukrotnie
trzykrotnie
czterokrotnie
21. Ile wybudowano sieci wodociągowej i kanalizacyjnej z pieniędzy PROW?
jak do Holandii i z powrotem
jak do Honolulu i z powrotem
jak do Hollywood bez powrotu
22. Jeśli oznakowanie jajka rozpoczyna cyfra \'0\' to oznacza, że pochodzą one:
od kur z produkcji ekologicznej
od kur miniaturek
od kur z chowu ściółkowego
23. Który z elementów graficznych loga \'Odpoczywaj na wsi\', promuje ofertę dla smakoszy kulinarnego dziedzictwa?
wiatrak
dzban
drzewo
24. Skorzonera - dawniej bardzo popularne warzywo, dziś wraca do łask. Jak brzmi jego potoczna nazwa?
szparag
wężymord
pasternak