Świąteczne przysmaki z Wielkopolski
Najlepsze przepisy z regionu.
Jajka z sosem tatarskim
Składniki:
3 jajka, na sos tatarski: niepełna szkl. majonezu (ok. 200 ml), 4 korniszony lub 1 ogórek konserwowy, parę grzybków w occie, 1/2 pęczka szczypiorku (nie dymki), 2 jajka ugotowane na twardo, ew. łyżka śmietany
Przygotowanie:
Przygotuj sos tatarski: korniszony, szczypiorek, grzybki oraz białko jajek drobno posiekaj. Żółtko rozgnieć widelcem. Rozdrobnione składniki dodaj do majonezu i starannie wymieszaj. Gdyby sos okazał się za gęsty, dodaj śmietanę. Jajka, które chcesz podać z sosem, ugotuj na twardo, schłodź w zimnej wodzie. Przekrój na pół. Połóż na półmisku (np. na rzeżusze) i ubierz sosem.
Galart - zimne nóżki
Składniki:
4 nóżki wieprzowe, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 3-4 jajka na twardo, ząbek czosnku, maryn. grzybki, maryn. papryka , cząstki cytryny oraz zielenina do dekoracji, sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone nóżki zalej 4 l zimnej wody i na małym ogniu gotuj, aż mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołóż oczyszczone warzywa, posól. Ostudzone mięso pokrój w cienkie paski. Przygotuj 6-8 miseczek. Przecedzony wywar z nóżek dopraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Do miseczek wlej po 4 łyżki wywaru, zastudź. Na galarecie ułóż połowy jajek (żółtkiem do dołu), mięso, pokrojone warzywa, paprykę i grzybki. Zalej wywarem i zastudź. Gotowe galarety wyłóż na półmisek i ubierz.
Ucierana babka marmurkowa
Składniki:
25 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemn., łyżeczka proszku do piecz., 25 dag cukru pudru, 2 łyżki cukru wanil., 25 dag masła, 5 jajek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki kakao, polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek, dodawaj kolejno do masy, starannie ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą maślaną, przesypując stopniowo wymieszanymi mąkami. Ciasto podziel na połowy i do jednej dodaj kakao. Jasne ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą babkowej formy z kominkiem. Następnie nałóż ciemne ciasto i przemieszaj, aby powstał marmurek. Piecz 30-40 min w 180ºC. Udekoruj polewą.
Pieczona cielęcina z czosnkiem
Składniki:
1,5 kg mięsa cielęcego bez kości, 3 łyżki masła, po łyżeczce rozmarynu i estragonu, sól, pieprz; marynata: 3/4 szkl. białego wytr. wina, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 2 cebule, liść laur., 4 goździki, 6 ziaren pieprzu, łyżka tymianku
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyj, oczyść z błon, obwiąż białą bawełnianą nicią i
ułóż ciasno w kamionkowym naczyniu. Przygotuj marynatę: cebulę obierz i
pokrój w plasterki. Czosnek obierz i 2 ząbki natnij na krzyż. Do wina
wlej olej, dodaj plastry cebuli, czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj.
Zalej mięso marynatą, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 12
godz., od czasu do czasu przewracając. Następnie osącz mięso z
marynaty (ale nie wylewaj jej), natrzyj dokładnie pieprzem, solą oraz
pozostałymi posiekanymi 4 ząbkami czosnku i oprósz zmieszanymi ziołami. W
naczyniu żaroodpornym stop 2 łyżki masła, włóż mięso, polej je
stopionym pozostałym masłem i piecz przez 90 min w piekarniku nagrzanym
do temperatury 190°C. Po 15 min pieczenia zacznij polewać mięso porcjami
odłożonej wcześniej marynaty. Upieczone mięso całkowicie ostudź,
zdejmij z niego nić i pokrój je w średniej grubości plastry. Następnie
poukładaj je ozdobnie na dużym półmisku i bogato przybierz pokrojoną
galaretką z odtłuszczonego, zastygniętego sosu powstałego podczas
pieczenia mięsa. Możesz udekorować zieleniną.