Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala
Specjały kuchni góralskiej.
Zupa oscypkowa
Składniki:
10 łyżek grubo startego oscypka, 2 żółtka, 2 spore cebule, 30 dag tłuszczu (np. smalcu), 20 dag chleba, litr bulionu warzywnego, sól, ew. natka pietruszki oraz oscypek do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie (najlepiej kociołku) rozpuść tłuszcz, wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmaż, a następnie dorzuć chleb pokrojony w kostkę i przyrumień go razem z cebulą. Następnie podsmażoną cebulę z chlebem zalej bulionem, aby trochę "pobulgotały" razem. Po kwadransie wsyp oscypek i wlej rozmieszane żółtka. Wymieszaj, podgotuj, dopraw. Zupę podaj ozdobioną oscypkiem i natką.
Jagnięcina ze śliwkami
Składniki:
1 kg żeberek jagnięcych, 10 dag śliwek suszonych bez pestek (polskich, a nie kalifornijskich), 4 duże ziemniaki, cebula, 1/2 główki czosnku, kminek, sól, pieprz, do zaprawienia dania kwaśne mleko z dodatkiem śmietany (ilość wg upodobania) plus łyżka mąki
Przygotowanie:
Mięso podziel na kawałki i zalej je gorącą wodą - wody powinno być tyle, żeby tylko zakryła żeberka. Przez parę minut duś, po czym dodaj obraną, pokrojoną grubo cebulę, czosnek, śliwki oraz przyprawy. Wymieszaj i duś razem, aż składniki wyraźnie zmiękną (mięso). Następnie dodaj obrane, pokrojone w grube plastry ziemniaki, ugotuj, po czym zapraw danie kwaśnym mlekiem ze śmietaną, rozrobionymi z łyżką mąki.
Pieczony boczek
Składniki:
1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), 30 dag mięsa mielonego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, olej do smażenia, cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych śliwek, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Przygotowanie:
Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć podobnie jak książka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Boczek natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Przestudź. Następnie wymieszaj z mięsem mielonym, pokrojonymi śliwkami, jajkiem i bułką tartą. Masę mięsną dopraw solą, pieprzem, majerankiem i mieloną słodką papryką. Następnie rozsmaruj ją na boczku. Boczek ciasno zwiń, a następnie zwiąż. Ułóż go w natłuszczonej brytfance, po czym oprósz majerankiem oraz słodką papryką. Mięso piecz przez około 70 minut w temperaturze 180°C. Boczek podawaj na zimno pokrojony w średniej grubości plastry. Możesz serwować go np. z chrzanem, ćwikłą oraz z marynowanymi grzybkami.
Sernik po góralsku
Składniki:
3 szklanki mąki, 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, ew. 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło; masa serowa: 1,5 kg sera twarogowego ew. 2 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, ew. 2/3 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajka, cukier i wyrób ciasto (jeśli chcesz, możesz dodać proszek do pieczenia, ale nie musisz). Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem prostokątnej formy. Przygotuj masę serową. Dwukrotnie zmiel ser twarogowy, potem rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Następnie do zmielonego sera dodaj żółtka i starannie ucieraj masę. Ucierając, dodawaj cukier, cukier waniliowy i dalej ucieraj (możesz, ale nie musisz, dodać budynie waniliowe - zwiążą masę). Następnie ubij białka jajek (powinny być zimne) na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszaj ją z przygotowaną masą serową. Całość masy serowej wyłóż na ciasto umieszczone w brytfance. Jeśli chcesz, możesz posypać je z wierzchu rodzynkami (ale suchymi, nie mocz ich wcześniej - podczas pieczenia zanurzą się w masie serowej i delikatnie spieką). Tak przygotowany sernik piecz w temperaturze 175°C przez ok. 75 minut. Po upieczeniu schłodź w brytfance, po czym ostrożnie wyjmij.