Reklama

Reklama

Jesień ze smakiem

Najważniejsze są warzywa – doradzamy, jak przyrządzić idealną jarzynową

Według obowiązującej w 2020 roku piramidy żywienia, podstawą diety powinny być warzywa i owoce. Próbujesz przemycić domownikom trochę zdrowia: warzywne muffiny czy sosy, wstążki z cukinii zamiast makaronu… Nie musisz tworzyć wymyślnych dań, możesz także postawić na tradycyjne i sprawdzone sposoby. Zrób zupę jarzynową!

Zabielana śmietaną, przygotowana bez mięsa, a może całkowicie zblendowana na gładki krem? Niezależnie od tego w jakiej postaci i z jakimi dodatkami zamierzasz podać zupę jarzynową, warto zwrócić uwagę na składniki z jakich ją przygotujesz. Chcesz przygotować pożywny posiłek, ale brak ci czasu? Jako bazę wykorzystaj Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary. A co dalej?

Warzywa korzenne

Reklama

W jesiennej zupie nie może zabraknąć warzyw korzennych. Aby pogłębić walory smakowe dania, warto przesmażyć marchew, selera i korzeń pietruszki na patelni. Tłuszcz jest bowiem nośnikiem smaku. Warto dodać także przyprawy, które dodadzą charakteru zupie jarzynowej - rozmaryn, tymianek oraz szczypta lubczyku wydobędą głębię jakiej się nie spodziewałaś. Podsmażanie warzyw pozwala także na zachowanie żywego koloru.

Ziemniaki - razem czy osobno?

Do zupy jarzynowej chcesz dodać ziemniaki? Możesz tradycyjnie dodać je do bulionu i ugotować razem ze wszystkimi składnikami. Wolisz urozmaicić znaną już wszystkim domownikom potrawę? Ziemniaki pokrój w łódeczki i upiecz w piekarniku z dodatkiem wędzonej soli, kilkoma ząbkami czosnku oraz gałązką tymianku. Możesz także przygotować purée lub po prostu podać ziemniaki gotowane w wodzie z dodatkiem koperku.

Nie obieraj!

Obierasz warzywa, a skórki wyrzucasz do śmieci? To spory błąd, przez który tracisz to co najcenniejsze. Zamiast sięgać po obieraczkę, weź do ręki gąbkę lub szczoteczkę i dokładnie wszystko wyszoruj z resztek ziemi. Tuż pod skórką kryją się bowiem witaminy i minerały.

Jeżeli jednak obierasz warzywa pamiętaj, żeby nie wyrzucać skórek. Warto je zamrozić i ugotować później bulion, który może być podstawą do zup, sosów lub posłużyć jako baza do risotto.

Pieczone dodatki do zupy kremu

Twoje dzieci nie przepadają za marchewką i pietruszką i nawet idealna jarzynowa ich nie przekona? Przygotuj zupę krem: nie widząc na pierwszy rzut oka warzyw pokrojonych w kostkę bez uprzedzeń podejdą do smaku. Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary może posłużyć za dobrze doprawioną bazę. W przypadku zblendowanej na gładki krem potrawy warto zadbać o dodatki, które zapobiegną skojarzeniom z dziecięcą papką. Możesz dodać grzanki, groszek ptysiowy, uprażone pestki (np. dyni) lub orzechy. Warto także dodać jeszcze więcej warzyw, możesz więc podzielić kalafiora na małe różyczki i upiec go na chrupko. Z dodatkiem marynaty z wędzoną papryką, płatkami chili i miodem z pewnością zachwyci każdego niejadka.

Korzystaj z warzyw sezonowych

Zupa jarzynowa może smakować inaczej w zależności od pory roku, w której ją gotujesz. To oczywiste, że w sezonie zimowym dodasz więcej marchewki czy ziemniaków. Na wiosnę możesz dorzucić kilka szparagów. Pamiętaj, aby oderwać zdrewniałe końcówki (możesz je zamrozić, podobnie jak wspomniane wcześniej obierki), a szparagi dorzucić pod sam koniec gotowania, aby zachowały jędrność. W sezonie letnim dodaj fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki. Zamiast tradycyjnej pietruszki czy koperku możesz dodać liście z innych warzyw, np. posiekaną nać botwiny czy porwane listki szpinaku. Niestandardowym dodatkiem może być także młody bób w łupinach (początek lata) czy kilka podsmażonych kawałków dyni (jesień).

Unikaj rozgotowania

Zupa jarzynowa kojarzy ci się z bezsmakową papką? Wszystkiemu winne są rozgotowane warzywa. Takie postępowanie nie tylko pozbawia je smaku, ale i wartości odżywczych. Pilnuj czasu gotowania poszczególnych składników, zachowaj także właściwą kolejność. Najtwardsze warzywa gotują się najdłużej, więc to od niech zacznij gotowanie.

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama