Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Robię je od lat
Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol rozkręcającej się wiosny i deser, któremu trudno się oprzeć. Choć w sieci nie brakuje przepisów na ten smaczny wypiek, to my znalazłyśmy dla was taki, który zawsze się udaje. Sprawdzony i wyjątkowo prosty!

Rabarbar to rodzaj roślin należących do rodziny rdestowatych, który obejmuje aż 60 gatunków występujących w subtropikalnej i umiarkowanej Azji. Rośnie zwykle na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych, część gatunków rozpowszechnionych jest w uprawie jako rośliny ozdobne i lekarskie.
Choć rabarbar uznawany jest potocznie za owoc, to jest on w stu procentach warzywem. Do spożycia nadają się tylko łodygi rabarbaru, korzenie oraz liście mają bowiem właściwości trujące.
Rabarbar ma sporo witamin i cennych składników odżywczych. To bogate źródło:
- błonnika
- potasu
- magnezu
- żelaza
- witamin A, C i E
- kwasu foliowego
- kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Rabarbar jest niskokaloryczny i z powodzeniem sięgać po niego mogą nawet osoby będące na diecie. Może on jednak zaszkodzić osobom borykającym się z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który zwiększa dolegliwości związane z tymi chorobami.
Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu, a jednym z najczęstszych deserów przyrządzanych na jego bazie jest oczywiście ciasto rabarbarowe. Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis na ten wypiek, który zawsze się udaje!
Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje
Składniki na ciasto z rabarbarem:
- 2 jajka
- 20 dkg cukru
- połowa margaryny
- szczypta cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- łyżeczka cukru do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 20 dkg mąki pszennej
- 1/2 kg rabarbaru
Przygotowanie ciasta z rabarbarem:
- Utrzyj dwa całe jajka z 20 dkg cukru i połową margaryny. Dodaj cukier waniliowy, dwa budynie waniliowe, pełną łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 szklanki mleka.
- Następnie dodaj 20 dkg mąki pszennej i całość dokładnie wymieszaj. Wlej wszystko do posmarowanej blaszki.
- Wypłucz 1/2 kg rabarbaru, pokrój i wykładaj "w ciasto".
- Piecz ciasto godzinę w średnio gorącym piekarniku. Ciasto ma dobrze wyrosnąć!
- Na koniec posyp cukrem pudrem według uznania.
Smacznego!
Zobacz również: Oto, dlaczego warto jeść rabarbar. To skarbnica zdrowia
Składniki
- spód
- 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- 40 g orzechów włoskich lub pekan
- 30 g roztopionego masła
- masa serowa
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki mąki pszennej
- żurawinowe purée
- 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
- 100 g cukru
- otarta skorka z 1 pomarańczy