Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Robię je od lat
Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol rozkręcającej się wiosny i deser, któremu trudno się oprzeć. Choć w sieci nie brakuje przepisów na ten smaczny wypiek, to my znalazłyśmy dla was taki, który zawsze się udaje. Sprawdzony i wyjątkowo prosty!
Zobacz również:
Choć rabarbar uznawany jest potocznie za owoc, to jest on w stu procentach warzywem. Do spożycia nadają się tylko łodygi rabarbaru, korzenie oraz liście mają bowiem właściwości trujące.
Rabarbar ma sporo witamin i cennych składników odżywczych. To bogate źródło:
- błonnika
- potasu
- magnezu
- żelaza
- witamin A, C i E
- kwasu foliowego
- kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Rabarbar jest niskokaloryczny i z powodzeniem sięgać po niego mogą nawet osoby będące na diecie. Może on jednak zaszkodzić osobom borykającym się z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który zwiększa dolegliwości związane z tymi chorobami.
Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu, a jednym z najczęstszych deserów przyrządzanych na jego bazie jest oczywiście ciasto rabarbarowe. Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis na ten wypiek, który zawsze się udaje!
Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje
Składniki na ciasto z rabarbarem:
- 2 jajka
- 20 dkg cukru
- połowa margaryny
- szczypta cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- łyżeczka cukru do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 20 dkg mąki pszennej
- 1/2 kg rabarbaru
Przygotowanie ciasta z rabarbarem:
- Utrzyj dwa całe jajka z 20 dkg cukru i połową margaryny. Dodaj cukier waniliowy, dwa budynie waniliowe, pełną łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 szklanki mleka.
- Następnie dodaj 20 dkg mąki pszennej i całość dokładnie wymieszaj. Wlej wszystko do posmarowanej blaszki.
- Wypłucz 1/2 kg rabarbaru, pokrój i wykładaj "w ciasto".
- Piecz ciasto godzinę w średnio gorącym piekarniku. Ciasto ma dobrze wyrosnąć!
- Na koniec posyp cukrem pudrem według uznania.
Smacznego!
Zobacz również: Oto, dlaczego warto jeść rabarbar. To skarbnica zdrowia