Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Robię je od lat

Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol wczesnej wiosny
Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol wczesnej wiosny 123RF/PICSEL
  • błonnika
  • potasu
  • magnezu
  • żelaza
  • witamin A, C i E
  • kwasu foliowego
  • kwasu cytrynowego i jabłkowego. 

Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje

  • 2 jajka 
  • 20 dkg cukru 
  • połowa margaryny 
  • szczypta cukru waniliowego 
  • 2 budynie waniliowe 
  • łyżeczka cukru do pieczenia 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 20 dkg mąki pszennej 
  • 1/2 kg rabarbaru
  1. Utrzyj dwa całe jajka z 20 dkg cukru i połową margaryny. Dodaj cukier waniliowy, dwa budynie waniliowe, pełną łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 szklanki mleka. 
  2. Następnie dodaj 20 dkg mąki pszennej i całość dokładnie wymieszaj. Wlej wszystko do posmarowanej blaszki. 
  3. Wypłucz 1/2 kg rabarbaru, pokrój i wykładaj "w ciasto". 
  4. Piecz ciasto godzinę w średnio gorącym piekarniku. Ciasto ma dobrze wyrosnąć!
  5. Na koniec posyp cukrem pudrem według uznania. 
Zmysłowe smaki: Muffiny z rabarbaremZmysłowe smakiInteria.tv

Składniki

- spód

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g roztopionego masła

- masa serowa

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

- żurawinowe purée

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skorka z 1 pomarańczy