ArtykułyWideoZ diety wykluczyła zaledwie trzy produkty. Schudła ponad 14 kgMetamorfoza Anny Guzik do dziś budzi ogromne emocje. Gwiazda przeszła jedną z największych przemian w historii polskiego show-biznesu, zrzucając nieco ponad 14 kg. Jak się okazuje, sekret jej sukcesu tkwił w szczegółach. Aktorka usunęła z diety zaledwie trzy produkty.Anna Guzik, metamorfoza gwiazdAnna Guzik szaleje na kajakach. Zapozowała w bikiniAnna Guzik korzysta ze słonecznej pogody. Jednym z wakacyjnych przystanków aktorki stała się Dolina Baryczy, gdzie wybrała się wraz z rodziną. Gwiazda z mężem i dziećmi szaleli na kajakach. Przy okazji Anna Guzik pochwaliła się szczupłą figurą, pozując w bikini.Anna GuzikAnna Guzik pokazała małżonkaAnna Guzik na co dzień bardzo chroni swoje życie prywatne. Tym razem postanowiła jednak zrobić wyjątek i pokazała przystojnego męża.Anna GuzikAnna Guzik: wiara daje mi spokójBył czas, kiedy wątpiła, czy kiedykolwiek wyjdzie za mąż. To, że poznała mężczyznę, któremu przysięgała miłość do końca życia, uważa za prawdziwy cud. Anna Guzik, wiaraAnna Guzik wyszła za mąż!Anna Guzik, czyli Żaneta z serialu "Na Wspólnej" jest już mężatką! Anna Guzik, Na Wspólnej, ślubAnna Guzik: Po programie sprawdzam przepisy we własnej kuchniW programie "Zdrowie na widelcu" emitowanym przez Polsat Cafe aktorka Anna Guzik zachęca do zdrowej diety i doradza, jak robić najlepsze zakupy.Anna Guzik, dieta, odchudzanie, ćwiczenia na odchudzanie, figura„Zdrowie na widelcu”: Domowy chrzan. Czym się kierować przy zakupie korzeni? Anna Guzik wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę przy zakupie korzeni chrzanu oraz jak zrobić chrzan w domu. A z pomocą dietetyczki Agaty Lewandowskiej zaprezentuje kilka pomysłów na dania z chrzanem.Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, chrzan„Zdrowie na widelcu”: Domowy ketchup. Unikniemy szkodliwych dodatkówAnna Guzik radzi, jak robić pyszny, domowy ketchup. Poza sezonem na pomidory ketchup można zrobić także z… dyni albo cukinii. Za każdym razem jednak ważne są składniki, które nadadzą smaku ketchupowi. Zdrowie na widelcu, domowy ketchup, ketchup, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Gotowe produkty z kurczaka. Problem z tłuszczem i panierkąDietetyczka Agata Lewandowska była gościem Anny Guzik w programie „Zdrowie na widelcu". Poradziła, jak przygotować mięso z kurczaka w domu, aby nie było zbyt kaloryczne i nie traciło też wartości odżywczych. Nie polecała natomiast gotowych produktów z mięsa drobiowego ze względu na zbyt dużą ilość panierki lub tłuszczu. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, kurczak, drób, zdrowe gotowanie„Zdrowie na widelcu”: Czosnek w proszku i granulowany. Co zawierają gotowe przyprawy?Dietetyczka Agata Lewandowska była gościem Anny Guzik w programie „Zdrowie na widelcu". Pokazała jak zrobić zamienniki gotowych produktów czosnkowych samodzielnie w domu.Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, czosnek, przyprawy„Zdrowie na widelcu”: Gatunki musztardy. Co oznacza woda w słoiku? Z pomocą Anny Guzik zgłębimy tajniki gatunków musztardy i dowiemy się, na co zwracać uwagę przy jej zakupie. Czy musztarda w ogóle potrzebuje konserwantów? Zdrowie na widelcu, musztarda, musztarda dijon, gorczyca, musztarda francuska, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Tuszka kurczaka powinna być symetryczna. Ważny jest także kolorAnna Guzik radzi, co na co zwrócić uwagę przy zakupie kurczaka na obiad. Tuszka powinna być symetryczna, ważny jest także kolor. Dlaczego to takie istotne?Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, kurczak, kurczaki, drób"Zdrowie na widelcu": Sosy i pasty czosnkowe. Na co zwracać uwagę przy zakupie?Anna Guzik radzi, na co zwracać uwagę przy zakupie produktów czosnkowych oraz jak samodzielnie zrobić sos i serek czosnkowy.czosnek, Zdrowie na widelcu, sos czosnkowy, czosnek przepisy, Anna Guzik"Zdrowie na widelcu": Płatki śniadaniowePłatki śniadaniowe – najczęstszy posiłek śniadaniowy, zwłaszcza w jadłospisie dzieci. Anna Guzik tłumaczy, dlaczego nie powinniśmy kupować gotowych płatków – nawet tych oznaczonych jako FIT, tylko wybierać płatki owsiane z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, płatki śniadaniowe, jakie płatki śniadaniowe kupować, śniadanie"Zdrowie na widelcu": Pulpety drobiowe z kolendrąAnna Guzik podzieliła się przepisem na pyszne pulpety drobiowe z kolendrą. Przyprawa ta jest polecana osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat.Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, kolendra, drobiowe pulpety„Zdrowie na widelcu”: Rodzaje soli. Jaka jest najzdrowsza?Anna Guzik tłumaczy, dlaczego należy pilnować dawkowania soli i nie zjadać jej zbyt dużo. Dzienna dopuszczalna ilość soli to zaledwie jedna łyżeczka. Dowiemy się również, jaki rodzaj soli lepiej wybierać. sól, sól w diecie, Zdrowie na widelcu, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Przyprawy jak lekarstwoAnna Guzik wyjaśnia, jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy oraz jak ważne w diecie są antyoksydanty. Dlaczego warto łączyć w jednym posiłku suszone i świeże przyprawy? przyprawy, antyoksydanty, Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, przyprawa„Zdrowie na widelcu”: Polskie sushiAnna Guzik przedstawia przepis na sushi w wersji polskiej i to w trzech wariantach.Anna Guzik, sushi, sushi domowe, ryby„Zdrowie na widelcu”: KrewetkiAnna Guzik zaprezentowała w programie różne rodzaje krewetek i zaproponowała najlepsze sposoby na ich przygotowanie. Okazuje się, że to zdrowy i prosty w przygotowaniu produkt.krewetki, krewetki przepisy, Zdrowie na widelcu, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”. Paczkowane sushi. Ważny jest kolor ryżuAnna Guzik wyjaśnia, na co zwracać uwagę kupując paczkowane sushi. Ostrzega także, co nam grozi po zjedzeniu zepsutej, surowej ryby.Zdrowie na widelcu, sushi, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”. Indeks glikemiczny. Otyłość brzuszna jest bardzo niebezpiecznaAnna Guzik tłumaczy, czym jest indeks glikemiczny i dlaczego trzeba go kontrolować. Dodatkowo pokazuje przykładowe zamienniki codziennych produktów. Otyłość sprzyja rozwojowi nowotworów. Anna Guzik, Zdrowie na widelcu, indeks glikemiczny, dieta przeciwnowotworowa„Zdrowie na widelcu”: Roladki z surowej wołowinyAnna Guzik pokaże nam przepis na roladki z surowej wołowiny. Danie idealne dla osób nie lubiących surowego mięsa w postaci tatara, czy carpaccio.Zdrowie na widelcu, wołowina, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Marynaty do wołowinyDietetyczka Magdalena Jarzynka była gościem Anny Guzik. Pokazała przepis na idealną marynatę do wołowiny. Dodatkowo poznamy również marynatę dla smakoszy ostrych doznań. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, wołowina„Zdrowie na widelcu”: Czy warto kupować gotowe dania wołowe?Podczas konfrontacji z Anną Guzik dietetyczka Magdalena Jarzynka udowodni nam, dlaczego lepiej nie używać kostek rosołowych, nie kupować gotowego carpaccio, czy już zamarynowanej wołowiny tylko zrobić wszystko samemu.Zdrowie na widelcu, wołowina, Anna Guzik, zdrowe odżywianie„Zdrowie na widelcu”: Największe błędy żywieniowe. Zbyt mało węglowodanów złożonychAnna Guzik tym razem tłumaczy, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej. Podstawowym błędem jest jedzenie w pośpiechu, byle co, byle kiedy. W ten sposób przybywa nam właśnie kilogramów. Kolejnym błędem jest rezygnowanie z węglowodanów złożonych lub zastępowanie ich cukrami prostymi. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, zdrowe odżywianie, węglowodany„Zdrowie na widelcu”: Jak mielić siemię lniane? Ważny jest jeden szczegółAnna Guzik tym razem próbuje zachęcić do jedzenia zdrowych pestek, nasion i ziaren. Mogą być dodatkiem do wszystkiego: sałatek, past, farszy, panierek, kanapek, ciast i zup. Nie są bardzo drogie, a mają wiele odżywczych składników. <br>Anna Guzik poradziła, w jaki sposób i kiedy mielić siemię lniane, aby nie traciło wartości. Podzieliła się także swoim przepisem na słodkie siemianki z sezamem i oczywiście siemieniem lnianym. siemię lniane, sezam, Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, zdrowe desery„Zdrowie na widelcu”: Siemię lniane. Superfood i doskonały kosmetykAnna Guzik tym razem próbuje zachęcić do jedzenia zdrowych pestek, nasion i ziaren. Mogą być dodatkiem do wszystkiego: sałatek, past, farszy, panierek, kanapek i zup. Nie są bardzo drogie, a mają wiele odżywczych składników. <br>Mleko z siemieniem lnianym dostarcza wszystkich potrzebnych aminokwasów. Kąpiel z dodatkiem kisielu z siemienia lnianego jest doskonała dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Doskonale nawilża i regeneruje. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, siemię lniane, siemię lniane właściwości, Nasiona lnu„Zdrowie na widelcu”: Domowe pasty rybneTym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, potas i magnez. Na początek dowiemy się, jak przechowywać wędzone ryby. Anna Guzik dostała kilka przepisów od dietetyczki Magdaleny Jarzynki i postanowiła je wypróbować. Takie pasty są dość drogie, ale warto je przygotować w domu zamiast kupować gotowe produkty. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, pasta rybna„Zdrowie na widelcu”: Dobrze uwędzona ryba pachnie dymem. Uwaga na maślaną!Tym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, potas i magnez. Anna Guzik dokładnie opisuje, jak powinna wyglądać dobra wędzona ryba. Dobrze uwędzona pachnie dymem. Jeśli czujemy kwaśny zapach lub ryba jest czerwona wzdłuż kręgosłupa, to znaczy, że nie jest świeża. Zdrowie na widelcu, ryby wędzone, ryby, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Wędzone ryby mają więcej zalet niż wadTym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, potas i magnez. Czego chcieć więcej? Najlepiej jeść je dwa razy w tygodniu. Dzieci mogą jeść wędzone ryby od 4. roku życia, jeśli oczywiście nie mają alergii. Anna Guzik podzieliła się swoim przepisem na makaron razowy z pstrągiem. ryby wędzone, ryby, Zdrowie na widelcu, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Co kryje się w wędzonych rybach?Tym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak w wyniku wędzenia ryb tworzą się szkodliwe związki, takie jak azotyny i benzopiren. Jednak sposób wędzenia ma ogromne znaczenie. Jakie ryby są zdrowsze – te wędzone na ciepło czy na zimno? Które zawierają więcej soli?Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, ryby wędzone, ryby„Zdrowie na widelcu”: Placki ziemniaczane w proszku. Jak najkrótsza lista składnikówAnna Guzik tym razem poradzi, jak obchodzić się z dobrym, starym poczciwym i wartościowym ziemniakiem. Miała ochotę na placki ziemniaczane, ale z braku czasu chciała przyrządzić je z gotowego produktu w proszku lub z gotowych sklepowych placków. Zaprosiła dietetyczkę Agatę Lewandowską, która poradziła, w jaki sposób czytać etykiety. Okazało się, że nawet placki robione w domu mogą być tłuste i niezdrowe, jeśli nie wie się, na co zwracać uwagę.placki ziemniaczane, ziemniaki, Zdrowie na widelcu, Anna Guzik„Zdrowie na widelcu”: Chrupiące i tłuste frytki. Na czym są smażone? Anna Guzik tym razem poradzi, jak obchodzić się z dobrym, starym poczciwym i wartościowym ziemniakiem. Z ziemniaków robi się oczywiście frytki, które są ulubionym przysmakiem wielu osób. Ale czy na pewno wiemy, na czym są smażone? W gotowych mrożonych frytkach Anna Guzik znalazła także niezbyt zdrowe dodatki. Radziła, żeby frytki jeść raczej od święta i to zrobione samemu w domu. Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, ziemniaki, zdrowe frytki, frytki, tłuszcz do smażenia„Zdrowie na widelcu”: Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące – to mit! Anna Guzik tym razem poradzi, jak obchodzić się z dobrym, starym poczciwym i wartościowym ziemniakiem. Jeśli będziemy wiedzieli, w jaki sposób go spożywać, korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Poza tym – to wyjątkowo smaczne i uniwersalne warzywo. Ziemniaki można jeść na tyle sposobów, że nigdy się nie znudzą. Są na dodatek doskonałym źródłem potasu. ziemniaki, Anna Guzik, Zdrowie na widelcu„Zdrowie na widelcu”: Olej palmowy. Często ukrywany jest pod innymi nazwamiAnna Guzik tym razem poradzi, jakie produkty działają korzystnie na serce, a jakich lepiej unikać. Dlaczego olej palmowy jest tak szkodliwy dla naszego serca? Co to jest kwas palmitynowy? Zdrowie na widelcu, Anna Guzik, olej palmowy, dieta a serce„Zdrowie na widelcu”: Kuchnia śródziemnomorska. Ratunek dla sercaPodobno na świecie co sekundę umiera jedna osoba z powodu chorób serca i problemów z ciśnieniem. Zdrowy człowiek, który nagminnie spożywa produkty szkodliwe dla układu krwionośnego, naraża się na groźne choroby.<br>Anna Guzik tym razem poradzi, jakie produkty działają korzystnie na serce, a jakich lepiej unikać. Bazą kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Anna Guzik tłumaczy, dlaczego te „dobre” tłuszcze wspierają nasz układ krwionośny. Ważny jest także błonnik w diecie. A hamburger ma tylko… 2 gramy błonnika. kuchnia śródziemnomorska, Anna Guzik, zdrowe odżywianie, Zdrowie na widelcu, oliwaPoprzednia12NastępnaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Z diety wykluczyła zaledwie trzy produkty. Schudła ponad 14 kgMetamorfoza Anny Guzik do dziś budzi ogromne emocje. Gwiazda przeszła jedną z największych przemian w historii polskiego show-biznesu, zrzucając nieco ponad 14 kg. Jak się okazuje, sekret jej sukcesu tkwił w szczegółach. Aktorka usunęła z diety zaledwie trzy produkty.
Anna Guzik szaleje na kajakach. Zapozowała w bikiniAnna Guzik korzysta ze słonecznej pogody. Jednym z wakacyjnych przystanków aktorki stała się Dolina Baryczy, gdzie wybrała się wraz z rodziną. Gwiazda z mężem i dziećmi szaleli na kajakach. Przy okazji Anna Guzik pochwaliła się szczupłą figurą, pozując w bikini.
Anna Guzik pokazała małżonkaAnna Guzik na co dzień bardzo chroni swoje życie prywatne. Tym razem postanowiła jednak zrobić wyjątek i pokazała przystojnego męża.
Anna Guzik: wiara daje mi spokójBył czas, kiedy wątpiła, czy kiedykolwiek wyjdzie za mąż. To, że poznała mężczyznę, któremu przysięgała miłość do końca życia, uważa za prawdziwy cud.
Anna Guzik: Po programie sprawdzam przepisy we własnej kuchniW programie "Zdrowie na widelcu" emitowanym przez Polsat Cafe aktorka Anna Guzik zachęca do zdrowej diety i doradza, jak robić najlepsze zakupy.
„Zdrowie na widelcu”: Domowy chrzan. Czym się kierować przy zakupie korzeni? Anna Guzik wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę przy zakupie korzeni chrzanu oraz jak zrobić chrzan w domu. A z pomocą dietetyczki Agaty Lewandowskiej zaprezentuje kilka pomysłów na dania z chrzanem.
„Zdrowie na widelcu”: Domowy ketchup. Unikniemy szkodliwych dodatkówAnna Guzik radzi, jak robić pyszny, domowy ketchup. Poza sezonem na pomidory ketchup można zrobić także z… dyni albo cukinii. Za każdym razem jednak ważne są składniki, które nadadzą smaku ketchupowi.
„Zdrowie na widelcu”: Gotowe produkty z kurczaka. Problem z tłuszczem i panierkąDietetyczka Agata Lewandowska była gościem Anny Guzik w programie „Zdrowie na widelcu". Poradziła, jak przygotować mięso z kurczaka w domu, aby nie było zbyt kaloryczne i nie traciło też wartości odżywczych. Nie polecała natomiast gotowych produktów z mięsa drobiowego ze względu na zbyt dużą ilość panierki lub tłuszczu.
„Zdrowie na widelcu”: Czosnek w proszku i granulowany. Co zawierają gotowe przyprawy?Dietetyczka Agata Lewandowska była gościem Anny Guzik w programie „Zdrowie na widelcu". Pokazała jak zrobić zamienniki gotowych produktów czosnkowych samodzielnie w domu.
„Zdrowie na widelcu”: Gatunki musztardy. Co oznacza woda w słoiku? Z pomocą Anny Guzik zgłębimy tajniki gatunków musztardy i dowiemy się, na co zwracać uwagę przy jej zakupie. Czy musztarda w ogóle potrzebuje konserwantów?
„Zdrowie na widelcu”: Tuszka kurczaka powinna być symetryczna. Ważny jest także kolorAnna Guzik radzi, co na co zwrócić uwagę przy zakupie kurczaka na obiad. Tuszka powinna być symetryczna, ważny jest także kolor. Dlaczego to takie istotne?
"Zdrowie na widelcu": Sosy i pasty czosnkowe. Na co zwracać uwagę przy zakupie?Anna Guzik radzi, na co zwracać uwagę przy zakupie produktów czosnkowych oraz jak samodzielnie zrobić sos i serek czosnkowy.
"Zdrowie na widelcu": Płatki śniadaniowePłatki śniadaniowe – najczęstszy posiłek śniadaniowy, zwłaszcza w jadłospisie dzieci. Anna Guzik tłumaczy, dlaczego nie powinniśmy kupować gotowych płatków – nawet tych oznaczonych jako FIT, tylko wybierać płatki owsiane z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców.
"Zdrowie na widelcu": Pulpety drobiowe z kolendrąAnna Guzik podzieliła się przepisem na pyszne pulpety drobiowe z kolendrą. Przyprawa ta jest polecana osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat.
„Zdrowie na widelcu”: Rodzaje soli. Jaka jest najzdrowsza?Anna Guzik tłumaczy, dlaczego należy pilnować dawkowania soli i nie zjadać jej zbyt dużo. Dzienna dopuszczalna ilość soli to zaledwie jedna łyżeczka. Dowiemy się również, jaki rodzaj soli lepiej wybierać.
„Zdrowie na widelcu”: Przyprawy jak lekarstwoAnna Guzik wyjaśnia, jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy oraz jak ważne w diecie są antyoksydanty. Dlaczego warto łączyć w jednym posiłku suszone i świeże przyprawy?
„Zdrowie na widelcu”: Polskie sushiAnna Guzik przedstawia przepis na sushi w wersji polskiej i to w trzech wariantach.
„Zdrowie na widelcu”: KrewetkiAnna Guzik zaprezentowała w programie różne rodzaje krewetek i zaproponowała najlepsze sposoby na ich przygotowanie. Okazuje się, że to zdrowy i prosty w przygotowaniu produkt.
„Zdrowie na widelcu”. Paczkowane sushi. Ważny jest kolor ryżuAnna Guzik wyjaśnia, na co zwracać uwagę kupując paczkowane sushi. Ostrzega także, co nam grozi po zjedzeniu zepsutej, surowej ryby.
„Zdrowie na widelcu”. Indeks glikemiczny. Otyłość brzuszna jest bardzo niebezpiecznaAnna Guzik tłumaczy, czym jest indeks glikemiczny i dlaczego trzeba go kontrolować. Dodatkowo pokazuje przykładowe zamienniki codziennych produktów. Otyłość sprzyja rozwojowi nowotworów.
„Zdrowie na widelcu”: Roladki z surowej wołowinyAnna Guzik pokaże nam przepis na roladki z surowej wołowiny. Danie idealne dla osób nie lubiących surowego mięsa w postaci tatara, czy carpaccio.
„Zdrowie na widelcu”: Marynaty do wołowinyDietetyczka Magdalena Jarzynka była gościem Anny Guzik. Pokazała przepis na idealną marynatę do wołowiny. Dodatkowo poznamy również marynatę dla smakoszy ostrych doznań.
„Zdrowie na widelcu”: Czy warto kupować gotowe dania wołowe?Podczas konfrontacji z Anną Guzik dietetyczka Magdalena Jarzynka udowodni nam, dlaczego lepiej nie używać kostek rosołowych, nie kupować gotowego carpaccio, czy już zamarynowanej wołowiny tylko zrobić wszystko samemu.
„Zdrowie na widelcu”: Największe błędy żywieniowe. Zbyt mało węglowodanów złożonychAnna Guzik tym razem tłumaczy, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej. Podstawowym błędem jest jedzenie w pośpiechu, byle co, byle kiedy. W ten sposób przybywa nam właśnie kilogramów. Kolejnym błędem jest rezygnowanie z węglowodanów złożonych lub zastępowanie ich cukrami prostymi.
„Zdrowie na widelcu”: Jak mielić siemię lniane? Ważny jest jeden szczegółAnna Guzik tym razem próbuje zachęcić do jedzenia zdrowych pestek, nasion i ziaren. Mogą być dodatkiem do wszystkiego: sałatek, past, farszy, panierek, kanapek, ciast i zup. Nie są bardzo drogie, a mają wiele odżywczych składników. <br>Anna Guzik poradziła, w jaki sposób i kiedy mielić siemię lniane, aby nie traciło wartości. Podzieliła się także swoim przepisem na słodkie siemianki z sezamem i oczywiście siemieniem lnianym.
„Zdrowie na widelcu”: Siemię lniane. Superfood i doskonały kosmetykAnna Guzik tym razem próbuje zachęcić do jedzenia zdrowych pestek, nasion i ziaren. Mogą być dodatkiem do wszystkiego: sałatek, past, farszy, panierek, kanapek i zup. Nie są bardzo drogie, a mają wiele odżywczych składników. <br>Mleko z siemieniem lnianym dostarcza wszystkich potrzebnych aminokwasów. Kąpiel z dodatkiem kisielu z siemienia lnianego jest doskonała dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Doskonale nawilża i regeneruje.
„Zdrowie na widelcu”: Domowe pasty rybneTym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, potas i magnez. Na początek dowiemy się, jak przechowywać wędzone ryby. Anna Guzik dostała kilka przepisów od dietetyczki Magdaleny Jarzynki i postanowiła je wypróbować. Takie pasty są dość drogie, ale warto je przygotować w domu zamiast kupować gotowe produkty.
„Zdrowie na widelcu”: Dobrze uwędzona ryba pachnie dymem. Uwaga na maślaną!Tym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, potas i magnez. Anna Guzik dokładnie opisuje, jak powinna wyglądać dobra wędzona ryba. Dobrze uwędzona pachnie dymem. Jeśli czujemy kwaśny zapach lub ryba jest czerwona wzdłuż kręgosłupa, to znaczy, że nie jest świeża.
„Zdrowie na widelcu”: Wędzone ryby mają więcej zalet niż wadTym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, potas i magnez. Czego chcieć więcej? Najlepiej jeść je dwa razy w tygodniu. Dzieci mogą jeść wędzone ryby od 4. roku życia, jeśli oczywiście nie mają alergii. Anna Guzik podzieliła się swoim przepisem na makaron razowy z pstrągiem.
„Zdrowie na widelcu”: Co kryje się w wędzonych rybach?Tym razem Anna Guzik zgłębia temat wędzonych ryb. Wiadomo, że ryby są zdrowe, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak w wyniku wędzenia ryb tworzą się szkodliwe związki, takie jak azotyny i benzopiren. Jednak sposób wędzenia ma ogromne znaczenie. Jakie ryby są zdrowsze – te wędzone na ciepło czy na zimno? Które zawierają więcej soli?
„Zdrowie na widelcu”: Placki ziemniaczane w proszku. Jak najkrótsza lista składnikówAnna Guzik tym razem poradzi, jak obchodzić się z dobrym, starym poczciwym i wartościowym ziemniakiem. Miała ochotę na placki ziemniaczane, ale z braku czasu chciała przyrządzić je z gotowego produktu w proszku lub z gotowych sklepowych placków. Zaprosiła dietetyczkę Agatę Lewandowską, która poradziła, w jaki sposób czytać etykiety. Okazało się, że nawet placki robione w domu mogą być tłuste i niezdrowe, jeśli nie wie się, na co zwracać uwagę.
„Zdrowie na widelcu”: Chrupiące i tłuste frytki. Na czym są smażone? Anna Guzik tym razem poradzi, jak obchodzić się z dobrym, starym poczciwym i wartościowym ziemniakiem. Z ziemniaków robi się oczywiście frytki, które są ulubionym przysmakiem wielu osób. Ale czy na pewno wiemy, na czym są smażone? W gotowych mrożonych frytkach Anna Guzik znalazła także niezbyt zdrowe dodatki. Radziła, żeby frytki jeść raczej od święta i to zrobione samemu w domu.
„Zdrowie na widelcu”: Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące – to mit! Anna Guzik tym razem poradzi, jak obchodzić się z dobrym, starym poczciwym i wartościowym ziemniakiem. Jeśli będziemy wiedzieli, w jaki sposób go spożywać, korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Poza tym – to wyjątkowo smaczne i uniwersalne warzywo. Ziemniaki można jeść na tyle sposobów, że nigdy się nie znudzą. Są na dodatek doskonałym źródłem potasu.
„Zdrowie na widelcu”: Olej palmowy. Często ukrywany jest pod innymi nazwamiAnna Guzik tym razem poradzi, jakie produkty działają korzystnie na serce, a jakich lepiej unikać. Dlaczego olej palmowy jest tak szkodliwy dla naszego serca? Co to jest kwas palmitynowy?
„Zdrowie na widelcu”: Kuchnia śródziemnomorska. Ratunek dla sercaPodobno na świecie co sekundę umiera jedna osoba z powodu chorób serca i problemów z ciśnieniem. Zdrowy człowiek, który nagminnie spożywa produkty szkodliwe dla układu krwionośnego, naraża się na groźne choroby.<br>Anna Guzik tym razem poradzi, jakie produkty działają korzystnie na serce, a jakich lepiej unikać. Bazą kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Anna Guzik tłumaczy, dlaczego te „dobre” tłuszcze wspierają nasz układ krwionośny. Ważny jest także błonnik w diecie. A hamburger ma tylko… 2 gramy błonnika.