Ocet jabłkowy jest specyfikiem, którego rodowód sięga wielu tysięcy lat. W celach pielęgnacyjnych stosowała go sama Kleopatra, natomiast Hipokrates zalecał jego spożywanie w celu łagodzenia objawów przeziębienia. Ocet jabłkowy obfituje w szereg witamin m.in. C, a także z grupy B oraz w minerały: sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Znaleźć w nim można również wiele innych składników, które nie są obojętne dla organizmu. Korzystnie działają na układ trawienia, krążenia czy kostno-stawowy. Ocet wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego ma potencjał w profilaktyce wielu schorzeń. Poza tym specyfik znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – może być dodatkiem do mięs, a także podstawą marynat czy wyśmienitych sosów. Jak wykorzystać ocet jabłkowy? Jakie ma właściwości? Sprawdź, jak w prosty sposób stworzyć samodzielnie ocet.