Ocet jabłkowy. Zastosowania w kulinariach i nie tylko
Ocet jabłkowy jest specyfikiem, którego rodowód sięga wielu tysięcy lat. W celach pielęgnacyjnych stosowała go sama Kleopatra, natomiast Hipokrates zalecał jego spożywanie w celu łagodzenia objawów przeziębienia. Ocet jabłkowy obfituje w szereg witamin m.in. C, a także z grupy B oraz w minerały: sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Znaleźć w nim można również wiele innych składników, które nie są obojętne dla organizmu. Korzystnie działają na układ trawienia, krążenia czy kostno-stawowy. Ocet wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego ma potencjał w profilaktyce wielu schorzeń. Poza tym specyfik znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – może być dodatkiem do mięs, a także podstawą marynat czy wyśmienitych sosów. Jak wykorzystać ocet jabłkowy? Jakie ma właściwości? Sprawdź, jak w prosty sposób stworzyć samodzielnie ocet.
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest produktem, który powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. Dobrej jakości wyrób powinien odznaczać się intensywną, ciemnobrązową, mętną barwą oraz kwaśnym zapachem i smakiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Ocet jabłkowy często jest wykorzystywany w kulinariach jako dodatek do marynat i sosów, a także jako naturalny konserwant żywności. Przyjmuje się, że ocet jabłkowy stosowano już ok. 5000 lat temu i był obecny w kulturze chińskiej, egipskiej, babilońskiej, a także europejskiej.
Co można znaleźć w occie jabłkowym?
Ocet jabłkowy obfituje w wiele cennych dla zdrowia składników. Oprócz wspomnianych witamin i minerałów znaleźć można w nim pektyny, które zaliczane są do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Dodatkowo ocet jabłkowy obfituje w enzymy, aminokwasy, polifenole, a także kwasy: chlorogenowy, kawowy czy kumarynowy. Wykazano, że w substancji znajduje się również kwas foliowy, biotyna, a także beta-karoten.
Działanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy spożywany w rozsądnych ilościach może wzmacniać organizm i naturalnie stymulować jego odporność. Obecność witaminy C przyczynia się do skrócenia czasu rekonwalescencji i łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Substancje czynne zawarte w occie są przeciwutleniaczami, które zmniejszają ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, a także mogą opóźnić proces starzenia się komórek. Picie szklanki wody z dodatkiem łyżeczki octu stymuluje metabolizm i niweluje nieprzyjemne objawy zgagi.
Ocet jabłkowy a skóra
Ocet jabłkowy może być naturalnym kosmetykiem. Warto dodawać go do kąpieli, ponieważ łagodzi stany zapalne skóry oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo rozcieńczony z wodą (w stosunku 1:1) i wcierany w nasadę włosów, może przyspieszyć pozbycie się łupieżu. Warto również stosować go zewnętrznie w przypadku występowania bólów reumatycznych, a także stłuczeń czy obrzęków.
Nietypowe zastosowania
Ocet, prócz zastosowania w łagodzeniu bólu, może być pomocny w przypadku dolegliwości związanych z jamą ustną: pomaga rozjaśnić przebarwienia i usunąć osady na zębach, złagodzić stany zapalne, a także pozbyć się przykrego zapachu z ust. Aby go bezpiecznie stosować, wystarczy wymieszać szklankę wody z łyżką octu i płukać mieszanką jamę ustną dwa razy dziennie. Właściwości tego naturalnego specyfiku mogą również okazać się przydatne w przypadku usunięcia nieprzyjemnego zapachu stóp. W łatwy sposób można samodzielnie przygotować antyperspirant: małą buteleczkę ze spryskiwaczem należy zapełnić wodą do ¾ pojemności, a resztę uzupełnić octem. Mieszkanka może być również stosowana jako naturalny dezodorant pod pachy.
Oręż w sprzątaniu
O tym, że ocet spirytusowy jest doskonałym środkiem czyszczącym, nie trzeba nikogo przekonywać. Niestety, jego intensywny zapach nie każdemu może przypadać do gustu, dlatego warto sięgnąć po jego jabłkowy odpowiednik. Ocet jabłkowy ma taką samą skuteczność: nadaje się do mycia i polerowania szyb, usuwania kamienia z armatury, a dodatkowo sprawdza się w dezynfekcji np. muszli klozetowej lub podłogi. Ocet w czyszczeniu najlepiej sprawdza się wtedy, gdy nie jest rozcieńczony z wodą.
Przygotowanie domowego octu jabłkowego
Ocet jabłkowy można w łatwy sposób przygotować samodzielnie. Wystarczą do tego: kilogram jabłek (najlepiej niepryskanych i od lokalnych dostawców), ok. litr przegotowanej wody i pięć łyżek cukru. Jabłka trzeba pokroić na ćwiartki (wraz z gniazdami nasiennymi i skórkami) i umieścić je w dużym słoiku. Następnie dodać cukier i całość zalać ostudzoną wodą. Warto również obciążyć jabłka (np. talerzykiem), aby były całkowicie pokryte wodą i w przyszłości nie spleśniały. Słój należy przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub gumką. Całość trzeba przenieść do suchego oraz zacienionego miejsca i odstawić na ok. 4-5 tygodni. Można od czasu do czasu całość zamieszać, aby fermentacja zachodziła równomiernie. Gotowy ocet jabłkowy można rozpoznać po tym, że nie pieni się i nie pojawiają się w nim bąbelki.