Jak upiec domowy chleb?

Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Warto wypiekać go samodzielnie w domu z wielu powodów. Jednym z nich powinna być troska o zdrowie – nie każdy ma możliwość kupowania dobrej jakości pieczywa, a zdecydowana większość ogólnodostępnych produktów zbożowych, nafaszerowana jest chemią.

article cover

Jak upiec domowy chleb?

Chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu. Krojony od razu po wyjęciu z piekarnika może się nieco rozlatywać. Smacznego!
Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika – 200 st. C na jedną godzinę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w misce na 30 minut. Koniecznie przykryć, aby lepiej wyrosło.  

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (można dodatkowo oprószyć otrębami lub bułką tartą).
Drożdże wsypać do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut na bok. Pozostałe sypkie składniki wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę wraz z drożdżami.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas