Cenne prebiotyki
Od kilku lat wiele się o nich mówi. Nie wszyscy jednak wiedzą, dlaczego warto podawać je maluszkowi? Wyjaśniamy, na czym polega ich działanie.
Zastanawiasz się, jak działają i dlaczego warto je podawać maluszkowi? Masz wątpliwości, czym różnią się od probiotyków i w jakich produktach spożywczych można je znaleźć? Odpowiadamy na najczęstsze pytania mam.
Czym różnią się od probiotyków?
Probiotyki to "dobre bakterie", które znajdują się w przewodzie pokarmowym. Korzystnie wpływają na stan zdrowia człowieka, gdyż podnoszą naturalną odporność.
Z kolei prebiotyki to składniki pożywienia, które nie są trawione przez organizm. Pobudzają one wzrost i aktywność dobroczynnych probiotyków.
Skąd biorą się u niemowlęcia?
Prebiotyki dostają się do organizmu dziecka już podczas pierwszego karmienia - znajdują się bowiem w mleku matki.
W największym stężeniu występują w pierwszym tygodniu laktacji, dlatego tak ważne jest, aby jak najwcześniej przystawić maleństwo do piersi i podać mu choćby kilka kropli naturalnego pokarmu. Dzięki temu niemal zaraz po urodzeniu w przewodzie pokarmowym noworodka pojawiają się bakterie probiotyczne (prebiotyki z pokarmu mamy sprzyjają bowiem ich regularnemu namnażaniu się).
Czy zawierają je mleka modyfikowane?
Tak. Mieszanki mleczne zawierają zarówno prebiotyki, jak i probiotyki.
Prebiotyczne cukry są składową mlek modyfikowanych dla niemowląt, marki Bebiko oraz Bebilon. W sklepach znajdują się również mleka w proszku wzbogacone w bakterie probiotyczne, np. serie mieszanek marki NAN, NAN Acitive oraz HiPP Probiotyczne.
Dlaczego warto jeść produkty, które w nie obfitują?
Stosując dietę zawierającą w prebiotyki, możemy sterować rozwojem dobroczynnych bakterii, czyli probiotyków oraz hamować namnażanie się tych szkodliwych, osłabiających odporność. Niemowlęta otrzymują prebiotyki wraz z mlekiem mamy.
Starszym dzieciom wystarczy podawać wzbogacaną w nie mieszankę mleczną lub na co dzień serwować produkty, obfitujące w te korzystnie działające na ich organizm substancje.
Są to m.in. pory, czosnek, szparagi, cebula, banany.