Cenny likopen
Słodko-kwaśny smak ketchupu nie tylko sprawia, że potrawy nam lepiej smakują. Pomidory, z których został zrobiony, są prawdziwą skarbnicą likopenu, chroniącego nas m.in. przed wpływem zanieczyszczonego środowiska.
Siłę działania likopenu trudno przecenić. Ma dwukrotnie wyższą zdolność neutralizowania wolnych rodników niż powszechnie znany beta-karoten.
Jest niezastąpiony w opóźnianiu procesów starzenia komórek i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak nowotwory, choroby serca, oczu i szereg innych.
Gdzie jest go najwięcej?
Wbrew pozorom nie w świeżych pomidorach lecz zrobionych z nich przetworach. Obróbka termiczna bowiem, nie niweluje dobroczynnego wpływu likopenu na nasz organizm.
Naukowcy są zgodni, że likopen zawarty w przetworzonych pomidorach jest jeszcze skuteczniejszy w ochronie naszego zdrowia.
Najcenniejsze jego źródła to sos pomidorowy, ketchup i zupa krem z pomidorów.