Reklama

Co jedzą modelki

Wbrew ogólnie panującej teorii modelki nie żywią się wyłącznie połówką kiwi i jogurtem 0 procent tłuszczu. Przynajmniej jeśli chodzi o modelkę Agnieszkę Maciąg.

Co więcej modelka może napisać książkę o gotowaniu, która wcale nie jest nieporozumieniem. Tak jest w przypadku książki znanej modelki Agnieszki Maciąg "Smak życia czyli uroda zaczyna się w kuchni".

"Smak życia" traktuje o gotowaniu, ale bardziej niż książką kucharską jest zapisem podróży kulinarnych w czasie i przestrzeni. Zgromadzone przepisy to pamiątki z wojaży (mniej lub bardziej egzotyczne) przywożone jak zdjęcia, ale także dania tradycyjne odkryte na nowo, przygotowane w zgodzie z panującą modą, by jedzenie było lekkie i zdrowe. Moda nie omija bowiem kuchni - potrawy, podobnie jak sukienki, mogą być modne lub nie. Książka Agnieszki Maciąg wpisuje się w modę na zdrowe i świadome odżywianie (jesteś tym, co jesz).

Autorka na własnej skórze przetestowała wiele diet cud, by dojść do przekonania, że... nie istnieje cudowna dieta a jedynie mądre odżywianie, bo organizm tak naprawdę wie, czego potrzebuje. Jedzenie nie ma być bowiem powodem stresu, ma dawać radość. Podobno brazylijskie kobiety śmieją się podczas gotowania, by w jedzeniu była radość. Jak wiadomo jedzenie może być także afrodyzjakiem, podobne, jak wspólne gotowanie, a dochodzące z kuchni zapachy mogą stanowić domową aromatrapię.

Reklama

"Smak życia" to jednak nie tylko przepisy, bo w kuchni kobieta znajdzie nie tylko jedzenie ale także środki upiększające - produkty do przygotowania maseczek i odżywek, które poprawią wygląd skóry, włosów i paznokci i przede wszystkim poprawią samopoczucie. Bo uroda zaczyna się w kuchni. Autorka skrupulatnie wymienia listę witamin i mikroelementów zawartych w produktach potrzebnych do przygotowania potraw (banalna kasza gryczana okazuje się mieć ich w sobie bardzo dużo a przyrządzona na sposob proponowany przez modelkę przestaje być nudna).

"Smak życia" to także album pełen zdjęć w większości autorstwa Agnieszki Maciąg. Oglądając je ma się ochotę popędzić do kuchni i radośnie przygotować coś zdrowego do zjedzenia. Bo żeby lubić gotowanie nie trzeba być kurą domową, podobnie jak amator dobrego jedzenia nie musi być grubasem.

Anna Piątkowska

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy