Cykoria - odchudza i odmładza
O tej porze roku jest najsmaczniejsza i najbardziej bogata w wartości odżywcze. Warto z niej przyrządzać smaczne sałatki i jeść je bez obawy o dodatkowe kilogramy. Marta Urbańska
Niegdyś uważano ją za roślinę magiczną i przypisywano moc leczenia wielu chorób. Teraz wiemy, że to kruche warzywo rzeczywiście korzystnie działa na nasz organizm. Ojczyzną cykorii jest Belgia, gdzie uprawiana jest od 200 lat.
Cykoria ma bardzo mało kalorii (w 100 g zaledwie 21 kcal). Jest więc idealnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Jednocześnie zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Ma dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, pokaźną ilość witaminy A oraz betakarotenu. Dzięki tak bogatemu składowi znacząco przyspiesza przemianę materii i blokuje wchłanianie nadmiaru tłuszczu z pożywienia.
Cykoria popita dużą ilością wody tworzy w jelitach galaretowatą substancję, wypełniającą żołądek i zapobiegającą uczuciu głodu.
Wspomaga pracę układu pokarmowego Lekko gorzki posmak nadają cykorii inulina oraz intybina. Te substancje regulują działanie jelit, stymulują rozwój dobroczynnych bakterii, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Tym samym jedzenie cykorii korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega nieprzyjemnym wzdęciom i ułatwia wypróżnianie.
Oczyszcza ciało z toksyn: Te kruche listki pomagają też w odtruwaniu organizmu. Pobudzają pracę nerek, mają lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu łatwiej pozbywamy się szkodliwych substancji.
- Dobroczynnie wpływa na skórę
- Jako bogate źródło wit. A i betakarotenu nadaje cerze ładny kolor i ją odmładza. Łagodzi podrażnienia, wspomaga leczenie trądziku i łuszczycy.
- Pobudza laktację: Cykoria zawiera spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na produkcję mleka. Dlatego powinna się znaleźć w menu karmiących mam.
Taka jest najzdrowsza. Kupując ją, trzeba zwrócić uwagę, czy jest świeża. Powinna być twarda, ze ściśle zwiniętymi listkami, bez brązowego odcienia. Najlepiej wybierać mniejsze główki (są bardziej soczyste).
Oprócz białej odmiany, dostępna jest też cykoria radicchio, o bordowo-białych liściach przypominających czerwoną kapustę. Ze względu na jej urodę warto ją używać do dekoracji potraw. Podobnie jak biała, radicchio ma tę samą goryczkę. Można ją złagodzić, mocząc przez chwilę liście w ciepłej wodzie.
W surówkach i sałatkach dobrze komponuje się z różnymi składnikami: owocami, orzechami, serami, smażonym boczkiem, wędzonymi rybami (np. łososiem), oraz rozmaitymi sosami jogurtowo-majonezowymi. Chrupkie łódeczki można wypełniać różnymi farszami, np. z wędzonej makreli i twarożku, pastą jajeczną, pikantną pastą ze startego sera żółtego i świeżych ziół. To prosty pomysł na wykwintną przystawkę. Cykoria pyszna jest też zapiekana pod beszamelem lub duszona.
Korzeń używany jako składnik kawy zbożowej jest bogaty w witaminy, mikroelementy oraz inulinę (naturalny prebiotyk). Napój z cykorią to zdrowa alternatywa dla tych, którym prawdziwa kawa nie służy ze względu na zawartość kofeiny. Jego łagodny smak cenimy od dawna. Teraz jest dostępna w wielu odmianach, np. czekoladowa lub waniliowa.