Reklama

Karob i jego niezwykłe właściwości

Karob to roślina strączkowa, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Przypomina laseczki wanilii, jednak jej najpopularniejsza postać to proszek, który stosowany jest na całym świecie w kulinariach i w medycynie naturalnej. Karob coraz częściej stanowi zamiennik popularnego kakao, jednak ma o wiele mniej tłuszczu i znacznie korzystniej wpływa na nasze zdrowie. Warto jeść go regularnie, gdyż jest naprawdę pyszny! Przyjrzyjmy się bliżej tej oryginalnej roślinie i jej prozdrowotnym właściwościom.

Karob: Co to?

Karob, zwany również chlebkiem świętojańskim, należy do rodziny roślin bobowatych. Porasta głównie rejony basenu Morza Śródziemnego. Jego najpopularniejsza postać to proszek, który zarówno wyglądem, jak i smakiem, przypomina kakao, jednak jest nieco słodszy. Stąd możemy śmiało stosować go jako zamiennik popularnego dodatku do ciast i napojów. Warto wiedzieć, że karob praktycznie w ogóle nie zawiera alergenów i posiada niską zawartość tłuszczu. Ponadto, znajdziemy w nim sporo cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych: witamin: A, B1, B2, B3, D i E, a także minerałów: magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Sprawdźmy, jak działa na nasze zdrowie.

Reklama

Właściwości prozdrowotne karobu

Badania potwierdzają, że regularnie spożywany karob dobroczynnie wpływa na pracę układu nerwowego, wzmacnia kości i usprawnia procesy trawienne. Może wspomóc również odchudzanie i leczenie wielu dolegliwości. Łagodzi objawy zatrucia pokarmowego, leczy kaszel i pozytywnie wpływa na drogi oddechowe. Przynosi ulgę we wzdęciach i niestrawności. Co ciekawe - wspomaga organizm w walce z nałogami. Prócz wspomnianych wcześniej wartości odżywczych karob zawiera również sporo przeciwutleniaczy, które wspomagają odnowę komórek organizmu i hamują procesy starzenia się.

Karob zalecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży, sportowcom oraz dzieciom będącym w okresie wczesnego rozwoju. Doskonale wpływa na ogólną kondycję organizmu i wzmacnia jego odporność.

Zastosowanie w kuchni

Jak jeść karob? Najlepiej dodawać go do deserów, napojów i potraw, do których jego słodki smak będzie pasował. Można przygotować z niego pyszny napój z mlekiem - na wzór popularnego gorącego kakao, dosypywać go do zdrowych koktajli, a także upiec z nim ciasto. Zaręczamy, że każda potrawa z dodatkiem karobu będzie pyszna i - co najważniejsze - zdrowa.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy