Reklama

Leki z chrzanu

Niepozorne warzywko szczypie, pali, piecze... To bardzo dobrze! Dzięki temu jest wspaniałym surowcem leczniczym. Mnóstwo w nim witamin i minerałów, które znakomicie działają na cały organizm.

Okład przeciwko reumatyzmowi

Przepis i stosowanie: Utrzyj kilka korzeni. Obłóż miazgą chore kolano lub łokieć, przykryj gazą i ceratką, a następnie owiń bandażem elastycznym (nie za ścisło) i szalikiem. Trzymaj, aż pojawi się uczucie silnego pieczenia. Po zdjęciu okładu wytrzyj skórę do sucha i posmaruj wazeliną lub tranem. Stosuj raz dziennie wieczorem przed snem.

Syrop na infekcje

Przepis i stosowanie: Do 100 g utartego chrzanu wlej 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Wyciśnij przez płótno, dodaj 100 g miodu lub syropu. Pij 3 razy dziennie łyżkę stołową (dziecku podawaj łyżeczkę!) przy przeziębieniu, ale także grypie, anginie oraz zapaleniu zatok.

Reklama

Napój na wzmocnienie i lepszą odporność

Przepis i stosowanie: Utrzyj spory korzeń chrzanu i zalej 1 litrem ciemnego piwa. Odstaw do chłodu na 48 godzin, a następnie przecedź. Pij codziennie 2 filiżanki, gdy czujesz się osłabiona i mało odporna na sezonowe infekcje.

Mikstura dodająca sił przy awitaminozie

Przepis i stosowanie: 100 g utartego chrzanu i 30 g pączków sosny (łatwo o nie przez całą zimę) zalej 1 l ciemnego piwa. Odstaw na 2 doby; przecedź. Spożywaj raz dziennie 100 ml, gdy brak ci sił i ogólnie masz złe samopoczucie.

Nalewka zapobiegająca anemii

Przepis i stosowanie: Szklankę utartego chrzanu zalej szklanką przegotowanej wody i odstaw na noc. Wlej szklankę spirytusu 90-proc., odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj miksturą. Pij 2 razy dziennie 25 ml (przed śniadaniem i przed snem) przez 21 dni. Stosuj, gdy czujesz się słaba, senna, źle wyglądasz, masz nieprawidłowe wyniki morfologii krwi i zbyt małą ilość czerwonych ciałek.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy