Składniki pierwszej surówki:
- średniej wielkości czarna rzodkiew;
- dwa ogórki kiszone;
- małe jabłko.
Umytą rzodkiew delikatnie obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki ścieramy używając tarki ze średniej lub dużej wielkości oczkami. Umyte jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy surówkę do szklanej miski, nakrywamy talerzykiem i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, żeby, kolokwialnie mówiąc, się przegryzła. Serwujemy do ciężkostrawnych dań mięsnych i mącznych, dobrze komponuje się smakowo również z rybami. Ta surówka to prawdziwy katalizator trawienny.
Składniki drugiej surówki:
- trzy liście świeżego jarmużu;
- dwie marchewki;
- ogórek kiszony;
- sok z cytryny;
- łyżeczka czarnuszki;
- łyżeczka białego sezamu.
Dokładnie umyte i osuszone liście jarmużu rozgrabiamy w palcach starannie usuwając przerośnięte żyłki. Surówka smakuje najlepiej, gdy liście porwiemy na cząstki o średnicy 1-2 centymetrów. Tak przygotowany jarmuż wkładamy do szklanej miski i obficie skrapiamy sokiem z całej cytryny, dodajemy drobno pokrojonego ogórka, starannie mieszamy i odstawmy na 30-40 minut.
Ten czas jest potrzebny, by kwaśna cytryna i ogórek kiszony złamały kapuściane nuty smakowe liści jarmuż, dlatego ważne, by jego kawałki były małe. Umytą marchew trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do miski z jarmużem. Wsypujemy ziarna sezamu i czarnuszki, ponownie dokładnie mieszamy i podajemy do dań na bazie makaronów, potraw mięsnych, a także wytrawnych pierogów.
Ewa Koza, mamsmak.com