Reklama

Mocne kości

Wzmacnia je ruch, zadbaj też o dietę bogatą w wapń i wybierz dobry suplement. Musimy o nie dbać nie tylko w okresie wzrostu, ale również w późniejszym wieku.

Po czterdziestce kości powoli tracą swoją gęstość, a po pięćdziesiątce proces ten gwałtownie przyspiesza. Po menopauzie zaś ryzyko osteoporozy kilkakrotnie wzrasta! Możesz jej jednak zapobiec. Co powinnaś robić, by jak najdłużej utrzymać je w dobrej kondycji?

Wychodź na spacery!

Nie tylko aktywność fizyczna jest jednak ważna dla mocnych kości. Oprócz ich stymulowania częstym wysiłkiem, potrzebujesz też wapnia i witaminy D, koniecznej do dobrego jego przyswajania. Witaminę tę organizm wytwarza wówczas, gdy na twoją skórę padają promienie słońca (w zimie wystarczy przechadzka po parku przy dziennym świetle).

Reklama

Staraj się zatem każdego dnia pospacerować choćby 20 minut (nie stosuj kremu z filtrem blokującym absorbcję promieni UV). Wychodź na świeże powietrze nawet wtedy, gdy wieje i pada.

Dieta do zadań specjalnych

Powinna być bogata nie tylko w wapń, ale również w niezbędną do jego wchłaniania witaminę D.

Najlepszymi źródłami wapnia są sery żółte, jogurty, mleko, ser feta, migdały, siemię lniane (nasiona), orzechy brazylijskie i arachidowe, szprotki, sardynki, śledzie. Z owoców wybieraj bogate w wapń ananasy i morele, z warzyw - szpinak, brukselkę oraz brokuły.

W witaminę D zaś obfitują tłuste morskie ryby (łosoś, makrela, szprotki, sardynki). Jedz ponadto żółtka jaj, wątróbkę (wieprzową, cielęcą i wołową). Niewielkie ilości witaminy D można znaleźć również w daniach z grzybów.


Ziołowe wzmocnienie

Pij napary z chmielu i szałwii, zapobiegające rozrzedzaniu kości (zawierają substancje estrogenopodobne). Pomaga także napar z pokrzywy obfitującej w wapń lub wywar z liści laurowych czy wierzby białej. Jedno z tych ziół warto pić codziennie. Usprawniają one przyswajanie witamin i mikroelementów, łagodzą bóle i zapobiegają rzeszotnieniu kości, związanemu ze starzeniem się organizmu.

Witamina D

Zdarza się, że mimo spacerów i odpowiedniej diety organizm wytwarza zbyt mało tej ważnej dla metabolizmu wapnia witaminy. Bywa tak np. u osób z zaburzeniami wchłaniania. Jeśli badanie krwi wykazuje stężenie witaminy D3 poniżej 30 ng/ml, zgłoś się do lekarza po receptę na witaminę D i zażywaj ją w kroplach.

Tran dla małych i dużych

Warto jesienią i zimą stosować kapsułki z olejem z dorsza atlantyckiego lub po prostu pić tran. Jest on bowiem znakomitym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego wzrostu kości, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega- 6. Wzmacniają one tkankę kostną i chrząstkę, działają przeciwzapalnie, zapobiegając chorobom stawów.

Dużo wapnia w tabletce

By uniknąć osteoporozy, zażywaj preparaty z wapniem pozyskiwanym np. z muszli ostryg (Vitrum calcium, Ostercal). Kwestię tę omów jednak z lekarzem, bo możesz mieć przeciwwskazania, np. podatność na kamicę, hipercalcemię, chore serce itp. Pamiętaj też, że wapń należy zawsze zażywać razem z witaminą D3.

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy