Najlepsze produkty na letnią opryszczkę
Jeśli raz zachorujemy na dietetyczka opryszczkę, jej wirus może uaktywnić się o każdej porze roku, także w upały. Pojawieniu się jej sprzyjają różnice temperatur (np. gdy wychodzimy z klimatyzowanych pomieszczeń na zewnątrz). Sięgajmy wtedy po produkty, które sprawdzą się w walce z wirusem.
Cebula i czosnek, ponieważ zawierają siarkę i działają antywirusowo (przebieg opryszczki jest łagodniejszy, nie będzie ona ropieć i mniej będzie boleć). Skutecznie zadziała już 1 cebula dziennie (też duszona, w zupie).
Awokado jest naturalnym lekiem na owrzodzenia skóry i śluzówki (zawarte w nim zdrowe tłuszcze działają "od wewnątrz"). Wystarczy zjadać 1/2 awokado co dwa dni.
Owoce jagodowe: czarne porzeczki, maliny, truskawki - są szczególnie bogate w witaminę C, która wzmacnia ogólną odporność. W sezonie jedzmy ich jak najwięcej!
Młode ziemniaki, natka pietruszki, papryka też zawierają dużo witaminy C. Kiszonki: ogórki, kapusta, zakwas z buraka, a także fermentowane produkty mleczne, bo zawierają bakterie probiotyczne, które zmniejszają ryzyko pojawienia się opryszczki.
Grzyby shitake, bo uodporniają organizm na wirusy oraz bakterie (grzyby świeże lub suszone, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością).