Reklama

Ratunek dla bolących stawów

Co jeść, a czego unikać, żeby stawy nie dokuczały i jak najdłużej pozostawały w dobrej kondycji.

Najczęściej dokuczają im choroby zwyrodnieniowe i reumatoidalne zapalenie. Wywołują ból, sztywność, obrzęki. Pokarmy mogą nasilać lub łagodzić dolegliwości. Co służy stawom?

Ryby, oliwa i olej

Zawarte w rybach kwasy omega-3 poprawiają ruchomość stawów. Bogate ich źródła: makrela, halibut, flądra, tuńczyk, śledzie, sardynki. Jedz je 2 razy w tygodniu. Obecna w nich witamina D ułatwia przyswajanie wapnia. Oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy działają przeciwzapalnie. Zalecana dawka: do 2 łyżek dziennie.

Reklama

Kurze łapki

Są bogate w kolagen, który zapewnia sprężystość stawom. 1 kg łapek umyj, zalej 3 l zimnej wody, gotuj na wolnym ogniu do 2 godz. Zbierz tłuszcz. Wywar przelej do 100 ml pojemniczków (np. po jogurtach), wystudź, włóż do zamrażalnika. Zjadaj porcję co dwa dni z dodatkiem cytryny, chrzanu lub natki pietruszki.

Warzywa

Marchew, dynia, kapusta, czerwona papryka, cykoria, szpinak, ogórki, por, pietruszka, buraki, seler biorą udział w produkcji kolagenu, a sulforafan z brokułów zapobiega starzeniu się chrząstki. Do każdego posiłku dodawaj jedno z tych warzyw.

Owoce bogate w witaminę C

To m.in. truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jabłka, cytrusy. Witamina C opóźnia proces zwyrodnieniowy, wspomaga wytwarzanie kolagenu. Jedz 3-4 porcje tych owoców dziennie.

Strączkowe i zboża

Zawarte w nich białko nie zakwasza. To ważne, bo w środowisku zasadowym organizm produkuje więcej komórek budujących kości. Strączkowe jedz 2-3 razy w tygodniu.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Mają dużo witaminy B. Łagodzi ona stres, który wywołuje niekorzystne zmiany w mazi stawowej.

Czego unikać?

Tłuszcz zwierzęcy i alkohol utrudniają wchłanianie białek. Czerwone mięso, olej słonecznikowy i kukurydziany, słodycze, fast foody, potrawy smażone i nadmiar soli sprzyjają stanom zapalnym. A wyroby z białej mąki nadwadze, która obciąża stawy. Kawa i herbata pite zaraz po posiłku osłabiają wchłanianie wapnia.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy