Ryż z szafranem odmłodzi wzrok
Grupa naukowców w australijskiego uniwersytetu w Sydney i włoskiej Aquili ustaliła, że ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu, a nawet utracie wzroku w starszym wieku.
zdaniem naukowców szafran wzmacnia funkcje ochronne komórek ocznych. Zapobiega także atrofii mięśni oczu, co w wielu wypadkach prowadzi do osłabienia wzroku.
Szafran wytwarza się z kwiatów irysowych, znanych pod łacińską nazwą crocus. Znalazł zastosowanie jako przyprawa już kilka tysięcy lat temu. Obecnie powszechnie stosowany jest w daniach, w których wykorzystywany jest ryż - risotto, pilawie, paeli.
Naukowcy australijscy i włoscy doszli do wniosku, że szafran zawiera proteiny, które są w stanie chronić wzrok. Obecnie starają się poznać mechanizm ich działania. Uważają, że zawarte w szafranie aktywne substancje chemiczne mają unikalną właściwość - potrafią odmładzać komórki oczu.