Reklama

Sekrety diety idealnej

Światowej sławy genetyk, prof. Tim Spector namawia do odrzucenia wszelkich diet i liczenia kalorii. Przekonuje, że najskuteczniejszym sposobem na utrzymanie prawidłowej masy ciała jest dbałość o florę bakteryjną układu pokarmowego.

- Możecie jeść co chcecie i ile chcecie, tylko myślcie o mikrobach w waszym organizmie. Szacuje się, że w naszym organizmie mamy około 100 bilionów drobnoustrojów. Mówiąc o drobnoustrojów zwykle mamy na myśli bakterie, ale są to również wirusy i grzyby. Wszystkie one przyczyniają się do naszego zdrowia - podkreśla w rozmowie z "The Independent" prof. Tim Spector.

Mikroby pomagają w trawieniu pokarmów, mają kluczowe znaczenie dla układu odpornościowego. Jak podkreśla prof. Spector, to co jemy wpływa na "zdrowie" naszego mikrobiomu.

Reklama

- Pod kątem mikrobiomu każdy z nas jest wyjątkowy, co wyjaśnia, dlaczego każdy z nas inaczej reaguje na jedzenie - wyjaśnia naukowiec. Dodając, że konieczne dla zachowania prawidłowej flory bakteryjnej jest przestrzeganie trzech prostych zasad: sięganie po zdrowe, nieprzetworzone produkty, żywność bogatą w błonnik i przestrzeganie zróżnicowanej i zbilansowanej diety.

Zatem zamiast drakońskich diet, ekspert zachęca do spożywania nabiału, niewielkiej ilości mięsa i węglowodanów. Istotne miejsce w codziennym menu powinna zajmować również żywność fermentowana - kiszonki, zupa miso, jogurty naturalne i kefiry.

- Najlepsza dieta, to zróżnicowana dieta - przekonuje prof. Spector.

Sam profesor przyznaje, że trudno mu było zmienić nawyki żywieniowe na bardziej przyjazne mikrobom. Zdradził również jak wygląda jego codzienne menu. Na śniadanie zjada jogurt z dodatkiem nasion i jagód, wypija szklankę kefiru i kawę. Lunch to zwykle orzechy i owoce, na kolację decyduje się na jakiś wegetariański posiłek - paella z warzywami, wegetariańskie curry, burger na bazie strączków albo sałatkę z serem. Jak zdradził, mięso w jego jadłospisie pojawia się tylko dwa razy w miesiącu. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy