Reklama

Reklama

Siedem powodów, dla których warto jeść banany

Pod ich grubą skórką kryje się bogactwo witamin i minerałów. Banany leczą wrzody żołądka i łagodzą stres.

Banany zawierają mnóstwo witamin (A, C, D, E, K i z grupy B) oraz makro- i mikroelementy (potas, magnez, fosfor, wapń, miedź, cynk, żelazo, fluor, mangan). Oczyszczają organizm z toksyn i ułatwiają dobrym bakteriom zasiedlanie naszych jelit.

Dotleniają mózg

Są jednym z najbogatszych źródeł potasu (358 mg na 100 g). Obniżają ciśnienie krwi, ułatwiają koncentrację i zdolność myślenia. Zawarte w nich duże ilości pektyn (błonnik pokarmowy) wymiatają cholesterol z naczyń krwionośnych, opóźniając proces starzenia się mózgu.

Dbają o układ nerwowy

Tryptofan, aminokwas w nich zawarty, jest niezbędny do wytwarzania "hormonu szczęścia" - serotoniny. Dzięki temu zapobiega depresji, bezsenności, leczy stany lękowe.

Reklama

Regenerują mięśnie

Dostarczają naturalnych cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin A, C i E oraz antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki powstające w organizmie podczas wysiłku fizycznego.

Odkwaszają organizm

Uzupełniają poziom wapnia, potasu i magnezu - pierwiastków, które działają alkalizująco. Wskazane są więc osobom, których codzienna dieta obfituje w duże ilości mięsa, jaj lub ryb.

Chronią układ pokarmowy

Osoby cierpiące na stany zapalne żołądka i jelit powinny włączyć banany do swojej diety. Skrobia wyściela błonę śluzową, a enzymy niszczą bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka.

Stymulują odporność

Są dobrym źródłem magnezu (27 mg na 100 g) i witaminy B6 (0,3 mg na 100 g), która pomaga w przyswajaniu tego pierwiastka i zapobiega jego wydalaniu wraz z moczem.

Wzmacniają kości

To zasługa potasu, manganu, a także magnezu, wapnia i prebiotyków - fruktooligosacharydów, które ułatwiają przyswajanie tych pierwiastków.

Uwaga! Dojrzałe banany nie są polecane diabetykom. Wywołują duże wahania poziomu cukru. To dlatego, że mają wysoki indeks glikemiczny (IG 60- 70). Lepsze dla cukrzyków są owoce niedojrzałe (IG 45). Jedne i drugie są wysokokaloryczne.

Domowa apteczka

Zastosuj kuracje z bananów na bezsenność i przebarwione zęby. Działają nie tylko owoce, ale nawet skórka.

Kuracja wybielająca zęby

Codziennie wieczorem poleruj zęby wewnętrzną stroną skórki banana. Potem umyj je dokładnie pastą. Stosuj przez 2-3 tygodnie.

Wywar na dobry sen

Obierz banana, odetnij końcówki. Pokrój, zalej w garnku 2 szklankami wody. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Przelej przez sitko (dowolnie) do kubka. Posyp szczyptą cynamonu, wymieszaj. Pij codziennie około 1 godz. przed położeniem się do łóżka.

Banany dla urody

Zawarta w nich witamina A pomaga pozbyć się przebarwień, witaminy z grupy B opóźniają proces starzenia się cery, nawilżają ją i rozjaśniają. Potas usuwa martwy naskórek i nawadnia komórki skóry.

Maseczka odmładzająca

Dojrzałego banana rozgnieć widelcem. Dodaj 1 łyżeczkę jogurtu i 1 łyżeczkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Nałóż maseczkę na oczyszczoną twarz. Trzymaj 20 min, zmyj letnią wodą. Maseczka zwęzi pory, nawilży cerę i spłyci zmarszczki.

Maseczka rozjaśniająca

Zmiażdż jednego dojrzałego banana, dodaj 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę soku z cytryny, dokładnie wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz na 20 minut. Spłucz letnią wodą. Maseczka rozjaśnia przebarwienia hormonalne na twarzy.

Okład na opuchnięte oczy

Połóż pod oczami kawałki skórki banana (jej wewnętrzną stroną na skórę). Potrzymaj 15 minut, zdejmij i opłucz twarz wodą. Okład pomoże zlikwidować opuchliznę i rozjaśnić zasinienia.

Przepisy pełne witamin

Chlebek bananowy

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Rozgnieć banany tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj z olejem, dodaj cukier, jajko, cukier waniliowy. Wsyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą na jednolitą masę.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz 50-60 min w temperaturze 170 st. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij, ostudź w formie. Przed podaniem chlebek możesz polukrować i ozdobić pokrojonymi bananami.

Gulasz z kurczaka

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 średnia cebula
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Mięso pokrój w dużą kostkę, obsmaż na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondla, wlej tyle wody, aby przykryła mięso. Dodaj kostkę rosołową. Wymieszaj, gotuj, aż kurczak zmięknie.

Cebulę obierz, pokrój w plastry, zeszklij na pozostałym oleju, banany obierz, pokrój w grubą kostkę. Włóż do mięsa. Dodaj curry. Wymieszaj, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki. Podawaj gulasz z pieczywem.

Budyń bananowy

Składniki

  • 3 banany
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • 50 g cukru
  • sok z cytryny
  • dodatki: sok owocowy, wiórki kokosowe

Banany zmiksuj, dodając sok z cytryny (aby nie ściemniały). Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaj z wodą.

Banany zalej mlekiem, postaw na ogniu. Wsyp cukier i podgrzewaj do zagotowania. Gdy zacznie się gotować, wlej wodę z mąką. Mieszaj szybko do zgęstnienia budyniu. Przelej do pucharków. Podawaj od razu na ciepło, polany sokiem i posypany wiórkami kokosowymi. Bardzo smaczny jest także na zimno.

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy