Siedem powodów, dla których warto jeść banany
Pod ich grubą skórką kryje się bogactwo witamin i minerałów. Banany leczą wrzody żołądka i łagodzą stres.
Banany zawierają mnóstwo witamin (A, C, D, E, K i z grupy B) oraz makro- i mikroelementy (potas, magnez, fosfor, wapń, miedź, cynk, żelazo, fluor, mangan). Oczyszczają organizm z toksyn i ułatwiają dobrym bakteriom zasiedlanie naszych jelit.
Są jednym z najbogatszych źródeł potasu (358 mg na 100 g). Obniżają ciśnienie krwi, ułatwiają koncentrację i zdolność myślenia. Zawarte w nich duże ilości pektyn (błonnik pokarmowy) wymiatają cholesterol z naczyń krwionośnych, opóźniając proces starzenia się mózgu.
Tryptofan, aminokwas w nich zawarty, jest niezbędny do wytwarzania "hormonu szczęścia" - serotoniny. Dzięki temu zapobiega depresji, bezsenności, leczy stany lękowe.
Dostarczają naturalnych cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin A, C i E oraz antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki powstające w organizmie podczas wysiłku fizycznego.
Uzupełniają poziom wapnia, potasu i magnezu - pierwiastków, które działają alkalizująco. Wskazane są więc osobom, których codzienna dieta obfituje w duże ilości mięsa, jaj lub ryb.
Osoby cierpiące na stany zapalne żołądka i jelit powinny włączyć banany do swojej diety. Skrobia wyściela błonę śluzową, a enzymy niszczą bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka.
Są dobrym źródłem magnezu (27 mg na 100 g) i witaminy B6 (0,3 mg na 100 g), która pomaga w przyswajaniu tego pierwiastka i zapobiega jego wydalaniu wraz z moczem.
To zasługa potasu, manganu, a także magnezu, wapnia i prebiotyków - fruktooligosacharydów, które ułatwiają przyswajanie tych pierwiastków.
Uwaga! Dojrzałe banany nie są polecane diabetykom. Wywołują duże wahania poziomu cukru. To dlatego, że mają wysoki indeks glikemiczny (IG 60- 70). Lepsze dla cukrzyków są owoce niedojrzałe (IG 45). Jedne i drugie są wysokokaloryczne.
Zastosuj kuracje z bananów na bezsenność i przebarwione zęby. Działają nie tylko owoce, ale nawet skórka.
Codziennie wieczorem poleruj zęby wewnętrzną stroną skórki banana. Potem umyj je dokładnie pastą. Stosuj przez 2-3 tygodnie.
Obierz banana, odetnij końcówki. Pokrój, zalej w garnku 2 szklankami wody. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Przelej przez sitko (dowolnie) do kubka. Posyp szczyptą cynamonu, wymieszaj. Pij codziennie około 1 godz. przed położeniem się do łóżka.
Zawarta w nich witamina A pomaga pozbyć się przebarwień, witaminy z grupy B opóźniają proces starzenia się cery, nawilżają ją i rozjaśniają. Potas usuwa martwy naskórek i nawadnia komórki skóry.
Dojrzałego banana rozgnieć widelcem. Dodaj 1 łyżeczkę jogurtu i 1 łyżeczkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Nałóż maseczkę na oczyszczoną twarz. Trzymaj 20 min, zmyj letnią wodą. Maseczka zwęzi pory, nawilży cerę i spłyci zmarszczki.
Zmiażdż jednego dojrzałego banana, dodaj 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę soku z cytryny, dokładnie wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz na 20 minut. Spłucz letnią wodą. Maseczka rozjaśnia przebarwienia hormonalne na twarzy.
Połóż pod oczami kawałki skórki banana (jej wewnętrzną stroną na skórę). Potrzymaj 15 minut, zdejmij i opłucz twarz wodą. Okład pomoże zlikwidować opuchliznę i rozjaśnić zasinienia.
Rozgnieć banany tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj z olejem, dodaj cukier, jajko, cukier waniliowy. Wsyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz 50-60 min w temperaturze 170 st. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij, ostudź w formie. Przed podaniem chlebek możesz polukrować i ozdobić pokrojonymi bananami.
Mięso pokrój w dużą kostkę, obsmaż na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondla, wlej tyle wody, aby przykryła mięso. Dodaj kostkę rosołową. Wymieszaj, gotuj, aż kurczak zmięknie.
Cebulę obierz, pokrój w plastry, zeszklij na pozostałym oleju, banany obierz, pokrój w grubą kostkę. Włóż do mięsa. Dodaj curry. Wymieszaj, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki. Podawaj gulasz z pieczywem.
Banany zmiksuj, dodając sok z cytryny (aby nie ściemniały). Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaj z wodą.
Banany zalej mlekiem, postaw na ogniu. Wsyp cukier i podgrzewaj do zagotowania. Gdy zacznie się gotować, wlej wodę z mąką. Mieszaj szybko do zgęstnienia budyniu. Przelej do pucharków. Podawaj od razu na ciepło, polany sokiem i posypany wiórkami kokosowymi. Bardzo smaczny jest także na zimno.