Soki na bóle głowy
Przepisy z "Księgi soków" dr. Michaela Murraya, które pozwolą ci zwalczyć ból głowy.
Ten napój w każdej porcji dostarcza wręcz niewyobrażalnej ilości potasu (1800 mg); jest przepełniony karotenami, witaminami i innymi minerałami. Wspaniała propozycja dla nadciśnieniowców.
Zbieramy w dłoni pęczek naci pietruszki i wkładamy do sokownika, popychając marchwią. Następnie powtarzamy to samo ze szpinakiem. Na koniec przerabiamy na przemian pozostałe składniki.
Femme fatale to kobieta przyciągająca mężczyzn aurą swego wdzięku i tajemniczości. Ten napój podtrzymuje żeński układ hormonalny. Zarówno koper włoski, jak i seler zawierają związki zwane fitoestrogenami. Są to roślinne substancje mogące zajmować miejsca wiązania hormonów żeńskich i wywoływać quasi-hormonalne efekty.
Kompozycja ta pomaga w różnych stanach chorobowych występujących u kobiet, także w okresach menopauzalnym i pomenopauzalnym. Poza fitoestrogenami mamy w tym soku duże ilości potasu, magnezu, kwasu foliowego i witamin grupy B.
Kroimy cebulkę kopru w wąskie kliny i wkładamy do sokownika. Następnie dodajemy jabłko i łodygi selera.
Klasyczny napój dobrze służący zdrowiu, mogący również obniżać poziom cholesterolu
Przerabiamy kolejno: imbir, jabłko i marchwie.
Bóle głowy bywają często związane z alergiami pokarmowymi. Najpopularniejszymi alergenami tej grupy są: pszenica, kukurydza, mleko i jego przetwory, owoce cytrusowe i jaja. Osoby dotknięte tą dolegliwością mają też często niskie poziomy magnezu, zaleca się więc suplementację tego pierwiastka w formie łatwo przyswajalnej, takiej jak cytrynian magnezu, w dawce 150-250 mg 3 razy dziennie.
Fragment książki "Księga soków" dr. Michaela Murraya. Wydawnictwo Edipresse Książki. Kwiecień 2017.
"Księgę soków" dr. Michaela Murraya można by śmiało nazwać biblią soków. Autor dokładnie i przystępnie wyjaśnia uzdrawiająco-rewitalizujące korzyści płynące z wyciskania warzyw i owoców (sięga do źródeł i badań), szczegółowo omawia korzyści płynące ze spożywania kilkudziesięciu warzyw i owoców, poświęca uwagę wszystkim składnikom odżywczym, których dostarczają, prezentuje właściwości lecznicze, a także zasady sokowych postów. Na koniec zostawia prawdziwą gratkę dla fanów zieleniny - 70 przepisów na świeżo wyciśnięte soki we wszystkich kolorach tęczy (nawet z brukselką i ziemniakami).