Suszone owoce
Warto wybierać dla dziecka takie słodycze, które są nie tylko zdrowe, ale też dostarczą rozwijającemu się organizmowi sporo minerałów i cennych pierwiastków. Zamiast cukierka dajmy suszony owoc.
Kupując suszone owoce warto zwrócić uwagę czy nie dodano do nich dwutlenku siarki, który zapobiega zmianie koloru owoców i jest prostym konserwantem. Używa się go również dlatego, że skutecznie zapobiega powstawaniu pleśni, dlatego zawsze warto umyć owoce przed zjedzeniem. Można też je sparzyć.
Co w sobie kryją?
- Morele mają korzystny wpływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu.
- Figi regulują pracę tarczycy, a także przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych.
- Suszone jabłka wspomagają trawienie i podnoszą odporność organizmu.
- Rodzynki wzmacniają odporność fizyczną, a także poprawiają pracę serca oraz mózgu. Im ciemniejsze, tym zdrowsze.
- Papaja przyspiesza przemianę białek i podnosi odporność organizmu.
- Daktyle mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, działają rozluźniająco na jelita.
- Suszony ananas przyspiesza trawienie - powinny go włączyć osoby, które walczą z nadwagą.
- Śliwki wspomagają perystaltykę jelit.