Reklama

Więcej mocy w małej czarnej

Napój ten przekonał do siebie lekarzy: Dziś wręcz go zalecają.

Kawa jest zdrowa! Poprawia nastrój, dodaje energii, jest źródłem antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami. Dzięki kilku sprytnym trikom możesz sprawić, że stanie się jeszcze zdrowsza!

Dodaj do niej cynamonu

Nie tylko nabierze aromatu - sprawisz też prezent sercu. Cynamon potrafi obniżać poziom cukru we krwi oraz zmniejszać poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jest najsilniejszym ze wszystkich przypraw antyoksydantem. Działa przeciwzapalnie, chroni serce i mózg, podnosi odporność. Wymieszaj pół łyżeczki cynamonu z kawą, zanim zaczniesz ją parzyć.

Reklama

Przed parzeniem wmieszaj do kawy łyżkę kakao

Wręcz kipi ono od antyoksydantów, które korzystnie działają na serce. Jest też najbogatszym roślinnym źródłem żelaza. Dostarcza magnezu i potasu, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi. Działa antydepresyjnie! A przy tym doskonale komponuje się w smaku z kawą.

Ze szczyptą kurkumy i pieprzu nabierze lekko ostrego posmaku

Kurkuma działa silnie przeciwzapalnie. Wspiera oczyszczanie wątroby, pomaga żołądkowi w trawieniu. Rozprawia się z depresją, poprawia pamięć i działanie mózgu. Pieprz zwiększa jej przyswajalność.

Wzmocnij ją imbirem

Odkrój ok. 1 cm kłącza imbiru, obierz i zetrzyj na tarce wprost do kubeczka. Postaw w automacie do kawy, niech gorący napój leje się na niego. Tak przyrządzona kawa będzie nie tylko aromatyczna, ale i - dzięki imbirowi - mniej szkodliwa dla żołądka. Imbir działa też przeciwzapalnie, zabija wolne rodniki, obniża cholesterol, wspiera trawienie i zmniejsza bóle mięśni.

Unikaj sztucznych słodzików i zabielaczy

Czasem dajemy się uwieść reklamie, zapewniającej, że najlepsze do kawy są odtłuszczone zabielacze. Tymczasem kryją się w nich tłuszcze trans, które są bardzo niezdrowe; należy ich unikać. Lepiej dodać do kawy chudego mleka - zawiera ważny dla kości wapń i witaminę K.

Stosuj filtry do kawy

Fusy zawierają kafestol, substancję, która może podnosić poziom cholesterolu. Najlepiej jest przyrządzać kawę w automacie z filtrami lub - jeśli lubisz kawę po turecku - zagotować w tygielku i od razu zlać do filiżanki.

W spożywaniu kawy trzeba się trzymać dwóch zasad. Pierwsza: nie pij jej wieczorem. Niektórzy lekarze uważają, że - by nie mieć problemów ze snem - o godz. 15. należy wypić ostatnią. Druga: nie przesadzaj z ilością. Zalecana dawka to 2,5 mg na kilogram masy ciała, czyli - jeśli ważysz od 60 do 80 kg - 2 filiżanki.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy