Zrób sobie sok
Świeżo wyciśnięty jest źródłem witamin i minerałów. Zależnie od składu może wspomagać leczenie różnych chorób.
Soki warzywno-owocowe najlepiej pić małymi łykami rano, pół godz. przed posiłkiem lub 2 godz. po nim. Pita profilaktycznie szklanka soku dziennie z marchewki, kawałka selera, buraka i kilku liści kapusty dostarcza niemal wszystkich składników odżywczych. Jeśli traktujemy soki jako lekarstwo, należy stopniowo zwiększać ich ilość do 1 l dziennie. W terapiach najlepiej stosować mieszanki soków (w równych proporcjach). Mają one silniejsze działanie niż soki jednoskładnikowe. A oto zalecany ich skład na różne choroby.
Anemia: marchew, dynia, kapusta, burak, seler, pietruszka (z natką), ogórek, mniszek lekarski, pokrzywa, rzeżucha.
Reumatyzm, zwyrodnienia stawów: seler, pietruszka (cała), ogórek, kapusta, marchew, cykoria, brukselka, lucerna, rzeżucha, rzodkiewka.
Bezsenność: marchew, seler, kapusta, pietruszka (cała), dynia, rzodkiewka.
Kamienie żółciowe: marchew, burak, ogórek, seler, pietruszka, mniszek, cytryna, rzeżucha, czarna rzepa, cykoria.
Grypa: kapusta, jabłko, marchew, chrzan, pietruszka, sałata, rzeżucha, brokuły.
Hemoroidy: jabłko, marchew, seler, pietruszka, kapusta, ogórek, rzeżucha, cykoria, brukselka.
Żylaki nóg: seler, marchew, pietruszka (natka i korzeń), mniszek lekarski, cytryna, pasternak, lucerna, burak, rzeżucha, cykoria, brokuły.
Skurcze mięśniowe: kapusta, dynia, marchew, rzeżucha, natka, lucerna, szpinak, burak czerwony, brokuły, brukselka.
Menopauza: marchew, dynia, seler, kapusta, ogórek, pietruszka (cała), jabłko, lucerna, nagietek lekarski, rzeżucha, rzodkiewka, brokuły.
Piasek w nerkach, zapalenie nerek i pęcherza: seler, marchew, pietruszka w dużej ilości, mniszek, cytryna, pasternak, lucerna, dynia, rzeżucha.
Opuchnięcia stawów nóg: seler, pietruszka, ogórek, kapusta, marchew, cykoria, dynia, rzeżucha, brokuły.
Wysoki poziom cholesterolu: seler, marchew, pietruszka, mniszek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, rzeżucha, brokuły, cykoria.
Miażdżyca: pietruszka, cebula, marchew, dynia, kapusta, ogórek, lucerna, burak czerwony, rzeżucha, brukselka, brokuły.