Z tych składników przygotujesz idealną zimową herbatę. Trzy przepisy na aromatyczny eliksir
Zimą królują nie tylko w menu różnych kawiarni, ale również w domach. Gdy mróz daje się we znaki, a za oknem prószy śnieg, scenerię idealnie dopełni rozgrzewająca herbata. Aromatyczny napój z dodatkiem cynamonu, imbiru czy goździków nie tylko wspaniale smakuje, ale i wzmacnia odporność. Szukasz inspiracji na niebanalną zimową herbatę? Oto trzy przepisy.
Jak zrobić dobrą zimową herbatę? Przepisów jest bez liku. Warto urozmaicić aromatyczny napój cynamonem, miodem, cytryną, goździkami czy nawet konfiturą. Oto trzy inspirujące przepisy na pyszną, rozgrzewającą zimową herbatkę.
Spis treści:
Herbata z cynamonem, imbirem, cytryną i miodem
Najprostszy przepis na zimową herbatkę? Wystarczy, że w roli głównej obsadzisz cynamon, imbir, cytrynę i miód.
Składniki:
- torebka czarnej herbaty,
- szczypta cynamonu (lub laska cynamonu),
- szczypta imbiru,
- plasterek cytryny lub sok z cytryny,
- 1-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).
Przygotowanie: Zaparz nieco mocniejszą herbatę. Następnie dodaj do niej szczyptę lub laskę cynamonu, szczyptę imbiru i plasterek cytryny. Całość wymieszaj i chwilę odczekaj. Na koniec dodaj miód i rozgrzewający napój gotowy!
Herbata zimowa z pomarańczą i korzennymi przyprawami
W kolejnym przepisie rolę główną odgrywa pomarańcza i przyprawy korzenne.
Składniki:
- torebka czarnej herbaty,
- jeden lub dwa plastry pomarańczy,
- laska cynamonu,
- 4 goździki,
- szczypta lub niewielki kawałek imbiru,
- 1-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Zaparz herbatę z cynamonem i imbirem. Następnie dodaj plasterek pomarańczy, goździki i miód. Ostatnim akcentem niech będzie zatem łyżeczka miodu. Gotowe!
Zobacz również:
Zimowa herbatka rozgrzewająca z jabłkiem i anyżem
A teraz czas na jabłko i anyż. Co z tego wyjdzie? Spróbujcie sami.
Składniki:
- torebka czarnej herbaty,
- kilka plasterków jabłka lub jedna łyżeczka suszonego jabłka,
- laska lub szczypta cynamonu,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 2 kuleczki pieprzu czerwonego,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Torebkę herbaty i jabłko umieść w zaparzaczu lub włóż do kubka. Dodaj gwiazdkę anyżu, pieprz czerwony i cynamon. Całość zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem około 5 minut. Do rozgrzewającej mikstury możesz dodać łyżeczkę miodu. Gotowe!
Zobacz też: