Reklama

Reklama

Chleb bezglutenowy i inne wypieki, Agnieszka Bednarska

Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz! Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne.

Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu - upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk jest jej książka "Chleb bezglutenowy i inne wypieki", która nakładem Wydawnictwa Pascal na rynku wydawniczym znalazła się 10 lutego br. Autorka w prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co powinniśmy wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami - oczywiście gluten free!

Reklama

Agnieszka Bednarska swoją rewolucję żywieniową, jak mówi, zawdzięcza dzieciom: - Wszystko zaczęło się od chęci uleczenia jednej z córek z atopowego zapalenia skóry. Od alergologa usłyszałam, że wykluczając z jadłospisu niektóre produkty można złagodzić, a nawet usunąć objawy chorobowe skóry, że są one objawem tego, co się dzieje w organizmie - nie zastanawiając się długo autorka postanowiła spróbować, a efekty zmian żywieniowych przeszły jej najśmielsze oczekiwania. Swoimi odkryciami i pomysłami na kuchnię bez glutenu, bez nabiału i bez rafinowanego cukru zaczęła się dzielić z innymi na blogu bezglutenowejadlo.pl, który prowadzi od pięciu lat. Teraz swoimi patentami na bezglutenowe wypieki dzieli się z czytelnikami.

W jej książce znajdziemy 100 przepisów na:

· chleby i bułki na różnorodnych bazach i z różnymi dodatkami smakowymi,

· zdrowe ciasta, ciasteczka, drożdżówki, rogaliki i pączki,

· pizze na bezglutenowych spodach, focaccie i podpłomyki,

· pieczywo i przekąski z różnych stron świata: chlebki naan, grissini, tortille i inne,

· pozbawione cukru i nabiału dodatki do pieczywa.


Agnieszka Bednarska - z wykształcenia kucharka, technik żywienia, historyk oraz oligofrenopedagog. Zawodowo pracuje z dziećmi ze spektrum autyzmu. Ze względu na potrzeby zdrowotne swoich córek Łucji i Oliwii od lat gotuje bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru. Kocha włoską kuchnię i dobre wino, a gotowanie jest jej wielką pasją, której poświęca każdą wolną chwilę. Swoim doświadczeniem oraz niezawodnymi przepisami dzieli się na blogu bezglutenowejadlo.pl.

INTERIA.PL/Informacja prasowa

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: bezglutenowe | mąki bezglutenowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje