Depresja. Jedzenie, które leczy, Karolina i Maciej Szaciłło
Jak przestać wypierać emocje? Jak skontaktować się z własnymi uczuciami? Jak nie wpaść w sidła depresji? I co być może najważniejsze: jak wspierać organizm (m.in. dietą), kiedy się już w nie wpadło? Na te wszystkie pytanie znaleźć można odpowiedź w książce "Depresja. Jedzenie, które leczy" - trzeciej już części serii poświęconej tematyce leczenia nie tylko przez pożywienie. Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia, korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2020 roku depresja będzie drugą najczęstszą przyczyną śmiertelności na świecie! Choruje na nią ponad 350 milionów ludzi. I choć ciężko jest określić dokładną liczbę, jedno jest pewne. Skala zjawiska rośnie z roku na rok. Dotyka coraz młodszych, coraz bardziej bezradnych i... smutnych. Zdobyła już nawet niechlubne miano epidemii XXI wieku. Epidemii, która podobno dotyczy dwa razy częściej nas - kobiet.
Jak pisze Alexander Lowen, światowej sławy psychiatra, psychoterapeuta i twórca bioenergetyki, na którego będziemy się bardzo często powoływać w naszej książce, depresji nie wywołuje smutek. U podłoża tej choroby leży przede wszystkim brak kontaktu z własnym smutkiem. Również brak kontaktu ze wspomnianym żalem, lękiem i pojawiającą się w jego następstwie złością. Słowem brak kontaktu z własnymi emocjami. Wypieranie ich, "zamiatanie ich pod dywan", udawanie, że nie istnieją.
Karolina i Maciej Szaciłło w kolejnych rozdziałach książki Depresja. Jedzenie, które leczy przeprowadzają czytelników przez tę trudną do zdiagnozowania chorobę jaka jest depresja. Zachęcają do diagnozy i rozpoczęcia terapii specjalistycznej. Pokazują jak korzystając z wielu naturalnych narzędzi, wspomóc organizm w powrocie do równowagi. Bo to ona, jak podkreśla Medycyna Wschodu, jest warunkiem zdrowia i... szczęścia. Wspieranie organizmu poprzez odpowiednio dobrane mieszanki przypraw i zabiegi olejowe, które podpowiada licząca sobie ponad 5 tysięcy lat ajurweda (najstarsza nauka o zdrowiu) to tylko kilka z obszarów, które mogą wpłynąć na nasz nastrój. Autorzy dużo uwagi poświęcają w książce emocjom. Zaglądaniu do środka, konfrontowaniu się z tym co w nas piękne i co w nas trudne. Przyglądaniu się przeróżnym, skomplikowanym mechanizmom i uwarunkowaniom emocjonalnym, które najczęściej zostały ukształtowane w dzieciństwie. Mechanizmom, u podstawy których leży... brak miłości. Rozpaczliwe pragnienie bycia kochanym.
W książce "Depresja. Jedzenie, które leczy" znajdziesz m.in.:
· 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii
· Książkę uzupełniają przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.
Premiera: 22 sierpnia 2018 r.