Depresja. Jedzenie, które leczy, Karolina i Maciej Szaciłło

Jak przestać wypierać emocje? Jak skontaktować się z własnymi uczuciami? Jak nie wpaść w sidła depresji? I co być może najważniejsze: jak wspierać organizm (m.in. dietą), kiedy się już w nie wpadło? Na te wszystkie pytanie znaleźć można odpowiedź w książce "Depresja. Jedzenie, które leczy" - trzeciej już części serii poświęconej tematyce leczenia nie tylko przez pożywienie. Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia, korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju.

Karolina i Maciej Szaciłło, "Depresja. Jedzenie, które leczy"
Karolina i Maciej Szaciłło, "Depresja. Jedzenie, które leczy"INTERIA.PL/materiały prasowe

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2020 roku depresja będzie drugą najczęstszą przyczyną śmiertelności na świecie! Choruje na nią ponad 350 milionów ludzi. I choć ciężko jest określić dokładną liczbę, jedno jest pewne. Skala zjawiska rośnie z roku na rok. Dotyka coraz młodszych, coraz bardziej bezradnych i... smutnych. Zdobyła już nawet niechlubne miano epidemii XXI wieku. Epidemii, która podobno dotyczy dwa razy częściej nas - kobiet.

Jak pisze Alexander Lowen, światowej sławy psychiatra, psychoterapeuta i twórca bioenergetyki, na którego będziemy się bardzo często powoływać w naszej książce, depresji nie wywołuje smutek. U podłoża tej choroby leży przede wszystkim brak kontaktu z własnym smutkiem. Również brak kontaktu ze wspomnianym żalem, lękiem i pojawiającą się w jego następstwie złością. Słowem brak kontaktu z własnymi emocjami. Wypieranie ich, "zamiatanie ich pod dywan", udawanie, że nie istnieją.

Karolina i Maciej Szaciłło w kolejnych rozdziałach książki Depresja. Jedzenie, które leczy przeprowadzają czytelników przez tę trudną do zdiagnozowania chorobę jaka jest depresja.  Zachęcają do diagnozy i rozpoczęcia terapii specjalistycznej. Pokazują jak korzystając z wielu naturalnych narzędzi, wspomóc organizm w powrocie do równowagi. Bo to ona, jak podkreśla Medycyna Wschodu, jest warunkiem zdrowia i... szczęścia. Wspieranie organizmu poprzez odpowiednio dobrane mieszanki przypraw i zabiegi olejowe, które podpowiada licząca sobie ponad 5 tysięcy lat ajurweda (najstarsza nauka o zdrowiu) to tylko kilka z obszarów, które mogą wpłynąć na nasz nastrój. Autorzy dużo uwagi poświęcają w książce emocjom. Zaglądaniu do środka, konfrontowaniu się z tym co w nas piękne i co w nas trudne. Przyglądaniu się przeróżnym, skomplikowanym mechanizmom i uwarunkowaniom emocjonalnym, które najczęściej zostały ukształtowane w dzieciństwie. Mechanizmom, u podstawy których leży... brak miłości. Rozpaczliwe pragnienie bycia kochanym.

W książce "Depresja. Jedzenie, które leczy" znajdziesz m.in.:

· 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii

· Książkę uzupełniają przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.

Premiera: 22 sierpnia 2018 r.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas