Digestfood, Vanessa Bedjai-Haddad

To, co człowiek je, wpływa na jego sposób myślenia, postrzegania własnego ciała i życia. Dlatego ważne jest, aby stosować zbilansowaną i zróżnicowaną dietę, opierającą się na dobrej jakości, lekkostrawnych produktach, które organizm może właściwie przyswoić. Co jeść, by jelita funkcjonowały prawidłowo? Vanessa Bedjai-Haddad, paryska dietetyczka, odkrywa sekrety trawienia i jego wpływ na kondycję fizyczną oraz psychiczną. Premiera „Digestfood” 14 marca.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe

Jedne z najczęstszych noworocznych postanowień wiążą się z zadbaniem o własne zdrowie, samopoczucie, kondycję oraz wygląd. Ludzie poddają się dietom, tym restrykcyjnym, by zachować szczupłą sylwetkę, oraz eliminacyjnym, by położyć kres różnego typu dolegliwościom.

Jednak dobra dieta nie przyniesie żadnych korzyści, jeśli proces trawienny został zaburzony. Poprawne trawienie zapewnia optymalne przyswajanie wszystkiego, czego potrzebuje organizm oraz dostarcza odpowiednią ilość energii.

Jakie nawyki żywieniowe należy wdrożyć, aby dieta była zrównoważona? Jakich produktów unikać, a po jakie sięgać przy dolegliwościach jelitowych? Jak zmniejszyć zgagę i refluks? Jak sobie radzić z zespołem jelita drażliwego? Jakie warzywa, owoce, nasiona i inne produkty są antidotum na różnego typu zaburzenia układu trawiennego?

Vanessa Bedjai-Haddad odpowiada na te wszystkie pytania i szereg innych. Bierze pod lupę także dwie najbardziej rozpowszechnione obecnie nietolerancje - glutenu i laktozy. Podkreśla, że na dolegliwości składa się nie tylko nieprawidłowy jadłospis, ale także stres, zaburzenia snu, siedzący tryb życia, nieregularny harmonogram dnia.

"Digestfood" to nie tylko zbiór wskazówek, które pomogą usprawnić trawienie oraz przeciwdziałać najczęściej konsultowanym u dietetyka dolegliwościom, ale to również zestaw przepisów na pyszne i lekkie dania, korzystne pod względem odżywczym, a przede wszystkim łatwo przyswajalne. Autorka pokazuje m. in., jak przyrządzić szmaragdowozielone smoothie, risotto z komosy ryżowej ze szparagami, zdrową sałatkę z roszponki i buraka, owocową zupę "nic", a na deser figi pieczone z miodem i cynamonem. A to wszystko na bazie składników, które są sprzymierzeńcami na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Vanessa Bedjai-Haddad - paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia. Więcej informacji znajdziecie na stronie internetowej www.vbh-dieteticienne-nutritionniste.com

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas