Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek, Łukasz Modelski

Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Premiera 2 października 2019 roku.

"Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek", Łukasz Modelski
"Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek", Łukasz Modelskimateriały prasowe

Książka serwuje:

- rozmowy o kuchni z najważniejszymi postaciami literatury w tle - Hemingway, Proust, Pamuk, Tyrmand, Białoszewski, Barnes, Houellebecq, Lem i inni

- rozmowy ze znawcami kulinarnymi i literackimi, a wśród nich m.in. Wanda Klenczon, Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Andrzej Potocki, Krzysztof Varga

- 50 przepisów inspirowanych literacką kuchnią

- całość okraszona wysmakowanymi ilustracjami Zofii Różyckiej

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a?

Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.

Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej "Drogi przez mąkę", Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu "literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

Łukasz Modelski - mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić - czyni to zawodowo. Pisuje felietony do "Czasu Wina", prowadzi literacko-kulinarną "Drogę przez mąkę" w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL", "Kuchni na plebanii" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas