Emocje na talerzu, Lange Elżbieta

Dlaczego głodne są twoje emocje, a nie żołądek? Warto przyjrzeć się bliżej naszej relacji z jedzeniem. Czy jest ono jedynie paliwem, czy gości w naszym życiu zdecydowanie częściej, niż to potrzebne?

Okładka książki "Emocje na talerzu"
Okładka książki "Emocje na talerzu"materiały prasowe

Elżbieta Lange jest psychoterapeutką specjalizującą się w nurcie Gestalt (pomaganie pacjentowi w ponownym odkryciu mechanizmów, których używał do kontroli swojej świadomości, ułatwiających jego rozwój), psychodietetyczką, dyplomowanym diet coachem. Jako trenerka promuje zdrowy styl życia poprzez edukację żywieniową.

W książce zawarła odpowiedzi na niezwykle ważne pytania: co wpływa na chęć sięgnięcia po jedzenie, dlaczego jemy pod wpływem emocji, dlaczego jedzenie jest takie emocjonalne oraz dowie się, co może zaspokoić głód emocjonalny?

Odpowiedz sobie na pytania:

Czy gdy dopada cię smutek, zamiast z kimś porozmawiać, sięgasz po czekoladę?

Czy sukcesu nie nagradzasz na przykład wystawną kolacją?

Jakim przysmakiem próbujesz zrekompensować sobie strach i samotność i czy na pewno po nim czujesz się lepiej?

Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiast je zajadać.

Ta książka ci w tym pomoże!

Wydawnictwo: Słowne (dawniej Książki Burda)

Premiera: 14 kwietnia 2021 r.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas