"Historia łakomstwa i obżarstwa”, Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, autorka książki ,,Historia łakomstwa i obżarstwa”, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Harde 5 czerwca 2019 r., zabiera czytelników w smakowitą podróż w czasie z łyżką i widelcem w ręku.

"Dzieje łakomstwa i obżarstwa", Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
"Dzieje łakomstwa i obżarstwa", Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewskamateriały prasowe

Jak napisał Paweł Loroch, Gastrofaza, jest to "pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w wielu wymiarach. Starannie wypieczona książka, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania!".

Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich, Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego.

Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje. Autorka cytuje też literaturę, jak choćby najsłynniejsze kulinarne dzieło antyku "O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć", a także niderlandzkie i włoskie obrazy przestawiające sceny kuchenne i biesiadne. Kreśli sylwetki wybitnych postaci, choćby Marie Antoine Careme’a, "kucharza królów i króla kucharzy" i twórcy cuisine classique, czy autorki najpoczytniejszej książki drugiej połowy XIX wieku w Polsce - Lucyny de domo von Bachman, primo voto Staszewskiej, secundo voto Ćwierczakiewiczowej. Wywód okrasza przepisami tradycyjnych
potraw we współczesnym wydaniu.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska jest badaczką historii kultur kulinarnych, dziennikarką, pisarką i felietonistką. m.in. portalu beszamel.pl. Jej "Historia łakomstwa i obżarstwa" angażuje nie tylko wzrok, ale również smak i węch, rozbudzając ochotę na więcej.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas