Jadłonomia po polsku, Marta Dymek

Chcielibyście jeść mniej mięsa, ale macie po dziurki w nosie przepisów pełnych dziwacznych składników? Jeśli tak, to nowa książka Marty Dymek jest dla was!

Jadłonomia po polsku, Marta Dymek
Jadłonomia po polsku, Marta Dymek INTERIA.PL/materiały prasowe

Kuchnia polska może być roślinna!

"Jadłonomia po polsku" w każdym domu jak "Kuchnia Polska"; kompendium wiedzy o kuchni roślinnej

Kuchnia roślinna jest odpowiedzią na nową rzeczywistość, w której się znaleźliśmy - jest zdrowa, prosta, tania i adekwatna do współczesnych dylematów i oczekiwań. W czasach pandemii gotowanie stało się dla wielu osób sposobem na życie.

Kompendium wiedzy dla każdego - proste przepisy i dostępne składniki sprawią, że po książkę mogę sięgnąć także osoby początkujące w kuchni i nie znające się na kuchni roślinnej

Czytelnicy Jadłonomii gotują wegańsko nie tylko od święta, a pyszne, proste i zdrowe przepisy zachęcają ich do coraz częstszej rezygnacji z produktów zwierzęcych

Roślinne przepisy często kojarzą się z długą listą trudno dostępnych dodatków, których trzeba szukać w specjalnych sklepach. Lub, co gorsza, z koniecznością rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Na szczęście Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna.

W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka: pór roku w Polsce doświadczamy więcej niż czterech - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane polskie przedzimie. A przecież czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami albo kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków.

Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. Nareszcie wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim, jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.

O autorce:

Marta Dymek - autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas