Moje wypieki z czekoladą, Dorota Świątkowska

​Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze słodkości. "Moje wypieki z czekoladą" to zbiór ponad stu pomysłów na desery z czekoladą w roli głównej. To już szósty tytuł w kolekcji autorki bloga Moje Wypieki.

Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"
Okładka książki "Moje wypieki z czekoladą"materiały prasowe

Tym razem mistrzyni wypieków zebrała przepisy, dzięki którym w prosty sposób można poprawić sobie nastrój. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że wpływ czekolady na samopoczucie jest zbawienny. "Moje wypieki z czekoladą" to kontynuacja słodkiej kolekcji "Moje wypieki i desery", a jej powstanie było nieuniknione. Czekolada towarzyszyła autorce przez wszystkie lata prowadzenia bloga i pojawiała się na kartach poprzednich książek. Ciasta czekoladowe to jedne z ulubionych wypieków Doroty Świątkowskiej, a książka to gratka nie tylko dla tych, którzy dotychczasowe publikacje i bloga autorki mają w małym palcu, ale i dla wszystkich tych, którzy poszukują pysznych inspiracji na co dzień, ale i od święta.

Propozycje wypieków zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również tych zupełnie początkujących. Autorka zadbała o to, by każdy znalazł tu pomysł na deser odpowiedni do swoich umiejętności kulinarnych i gustów. W książce znajduje się ponad 120 przepisów: od bogatych tortów czekoladowych, brownie, serników, ciast ucieranych lub babeczek po proste ciasteczka. Przepisy nowoczesne, a także klasyczne, choć z małym "twistem", zadowolą zarówno fanów nowinek w kuchni, jak i zwolenników tradycyjnych wypieków.

- Gorzka, mleczna czy biała? Do wypieków i deserów najczęściej używam czekolady gorzkiej lub deserowej ze względu na ich uniwersalność. Duża zawartość kakao pozwala na ich wszechstronne wykorzystanie, a wypieki zyskują głęboką czekoladową barwę i wyrazisty smak. "Praca" z tą czekoladą to prawdziwa przyjemność, również dla zmysłów! Czekoladę mleczną stosuję głównie jako dodatek do wypieków w postaci czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub do glazury czy musów... - pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. - Biała czekolada tak naprawdę nie jest czekoladą (nie zawiera kakao), ale lubię z nią eksperymentować, o czym można się przekonać w tej książce. Może czekolada nie rozwiąże wszystkich problemów świata, ale dzięki niej na twarzach pojawi się uśmiech, a to już połowa sukcesu - dodaje.

Moje wypieki z czekoladą, Dorota Świątkowska. Wydawnictwo Egmont

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas