Reklama

Reklama

Okinawafood, Laure Kié, dr Kathy Bonan

Okinawa to „wyspa stulatków”. Liczne badania wykazały, że mieszkańcy tej japońskiej wyspy żyją dłużej, niż ludzie gdziekolwiek na świecie. Rzadziej chorują, wolniej się starzeją i do późnej starości są aktywni. To zasługa odpowiedniego sposobu życia oraz diety. Książka „Okinawafood” Laure Kié i dr Kathy Bonan prezentuje sekrety odżywiania, które wpływa na przedłużenie życia w zdrowiu. Premiera już 16 maja.

Archipelag Okinawa, usytuowany na południu Japonii, to rekordzista świata, jeśli chodzi o liczbę mieszkających tam stulatków. Starsi mieszkańcy Okinawy dużo rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość lub przypadłości wieku podeszłego (nadciśnienie tętnicze czy rak prostaty). W porównaniu z mieszkańcami innych krajów uprzemysłowionych dotyka ich o jedną czwartą mniej zawałów i nowotworów piersi. Starsi Okinawczycy mają wyjątkowo młode tętnice oraz zadziwiająco niski jak na swój wiek poziom cholesterolu. Ich długowieczność tylko w 20-30 procentach zależy od genów, a jej prawdziwy sekret tkwi głównie w sposobie odżywiania, co oznacza, że przy przestrzeganiu odpowiednich zasad każdy ma szansę zbliżyć się do wieku stu lat.

Reklama

"Dieta okinawska" stała się w ciągu kilku lat "biblią" dietetyków. Dziesiątki publikacji zaczęły podkreślać jej zalety. Zachowana jest w niej równowaga między spożywaniem węglowodanów, tłuszczów i białek, a dużo miejsca zarezerwowano też dla antyoksydantów, kwasów Omega 3, a także dla magnezu.

"Okinawafood" to nie tylko zbiór wskazówek, które pokazują, jakie nawyki żywieniowe należy wdrożyć, aby przywrócić do diety równowagę przy użyciu produktów dostępnych w każdej szerokości geograficznej, ale również zestaw przepisów na pyszne dania wpływające na przedłużenie życia. Autorki pokazują, jak przyrządzić m.in. tatara z alg, smoothie z zielonej herbaty, tofu z miodem i figami, japoński omlet z algami, zupę z buraków i migdałów oraz napoje przeciwdziałające starzeniu. Wyjaśniają również szczegółowo, w jaki sposób używać cennych i łatwo dostępnych produktów, których zazwyczaj się nie docenia albo nie potrafi zastosować.

Laure Kié - autorka książek o kuchni japońskiej i wegetariańskiej, urodzona w Tokio córka Japonki i Francuza. Dzięki swym licznym podróżom do Japonii, na Okinawę, miała sposobność poznać bogactwo kultury kulinarnej tego archipelagu, czym się z radością dzieli.

dr Kathy Bonan - dietetyczka od ponad 20 lat. Autorka wielu poradników na temat odżywiania i dietetyki (m.in. "Sekrety siły magnezu"). 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje