Risotto i kaszotto. Apetyczne i pożywne
Nie powiedzą ci tego naukowcy, ale aromatyczny, parujący talerz risotto ma specjalną moc poprawiania samopoczucia. To jednogarnkowe danie jest idealne na chłodne dni - rozgrzewające, pożywne, nieskomplikowane w przygotowaniu i po prostu pyszne.
Risotto przywędrowało do nas z gorącej Italii, ale kaszotto to już nasza własna inwencja, powstała z inspiracji oryginalnym włoskim daniem. W książce "Risotto i kaszotto. Apetyczne i pożywne" można znaleźć ponad 70 przepisów w podziale na dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.
Proste w sposobie przygotowania, efektownie się prezentujące, sycące i bogate w smaku. Risotto ma wiele odmian, w zależności od tego, z jakiego regionu Włoch pochodzi receptura. Bazę potrawy stanowi specjalnie ugotowany wybrany gatunek ryżu, który można łączyć z różnymi składnikami, w zależności od upodobań, potrzeb i inwencji.
Z inspiracji risottem powstało swojskie kaszotto. W błyskawicznym tempie zdobywa ono serca i żołądki coraz większej liczby konsumentów, doceniających jego walory smakowe, różnorodność oraz właściwości prozdrowotne. Kaszotto można przygotować z każdego rodzaju kaszy, a tych mamy nad Wisłą bardzo wiele. Puszczając wodze inwencji językowej możemy mówić o gryczotcie, pęczotcie, jaglotcie czy bulgurotcie.
W książce "Risotto i kaszotto. Apetyczne i pożywne" można znaleźć mnóstwo inspiracji na dania jednogarnkowe, których podstawę stanowią ryż lub kasze. Pod każdym z 70 przepisów podana została dokładna informacja na temat kaloryczności jednej porcji potrawy. Wszystkie przepisy zostały opracowane na cztery porcje. Specjalnym znakiem zostały wyróżnione potrawy bezglutenowe. Przepisy zostały podzielone na dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.