Rumunia. Albastru, ciorba i wino, Agnieszka Krawczyk

Agnieszka Krawczyk snuje opowieści o rumuńskich tradycjach i współczesności, mierzy się ze stereotypami i zabawia anegdotą. Czy jesteście gotowi, by wyruszyć w podróż i rozsmakować się w Rumunii?

Okładka książki "Rumunia. Albastru, ciorba i wino"
Okładka książki "Rumunia. Albastru, ciorba i wino"materiały prasowe

Czy to prawda, że w Rumunii kradło się panny młode? Który światowej sławy projektant mody przywłaszczył sobie narodowy skarb, czyli rumuńską bluzkę? Kto wpadł na pomysł, by błękitem ożywić... nagrobki na Wesołym Cmentarzu?

Rumunia kojarzy nam się głównie z Drakulą, który nie pijał wina - a szkoda, bo ten kraj słynie z wybornych czerwonych trunków, i nie tylko. Malownicze pogranicze kultur skryte pod bezkresnym niebem w kolorze albastru to bogactwo smaków, zapachów, dźwięków i obrazów... Rumunia zaskakuje każdym kęsem jak żółta i pożywna ciorbă de burtă. Niejednorodna, bez uniwersalnego przepisu, ale właśnie dzięki temu warta poznania.

Agnieszka Krawczyk snuje opowieści o rumuńskich tradycjach i współczesności, mierzy się ze stereotypami i zabawia anegdotą. Czy jesteście gotowi, by wyruszyć w podróż, która pozwoli rozsmakować się w tym kraju?

Agnieszka Krawczyk - urodzona w 1989 roku w Poznaniu. Ukończyła filologię romańską i rumuńską na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza, obroniła doktorat i zamieszkała w Rumunii na stałe. Obecnie żyje z mężem w Bukareszcie. Uwielbia rumuńskie sery oraz dobre piwo. Oprowadza turystów po swojej drugiej ojczyźnie i odkrywa ją na własną rękę, bo - jak sama mówi - Rumunia nadal ma przed nią sekrety.

Wydawnictwo Poznańskie

Premiera: 11 sierpnia 2021 r.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas