Sztuka gotowania, Niki Segnit

Czy książkę o gotowaniu można nazwać arcydziełem? Określić mianem biblii? Albo zrecenzować jako: "intrygującą, zdumiewającą i oburzającą”? Tak, jeśli tą książką jest „Leksykon smaków" Niki Segnit. Dziś autorka tego światowego bestsellera, wydaje nowe, przełomowe dzieło, które odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

"Sztuka gotowania", Niki Segnit
"Sztuka gotowania", Niki Segnitmateriały prasowe

Przetłumaczony na kilkanaście języków "Leksykon smaków" został okrzyknięty prawdziwą rewolucją w przewidywalnym świecie książek kucharskich. Trudno go zresztą nazwać lekturą kulinarną - to bardziej podręcznik dla alchemika sztuki gotowania, który z pomocą zaprezentowanych w dziele reguł łączenia i komponowania nauczy się tworzyć własne, niepowtarzalne receptury. Autorka w wyczerpujący sposób zaprezentowała w nim tradycyjne (czekolada z chilli), nowatorskie (grzyby z borówkami), a czasem również ryzykowne (ostrygi z arbuzem) zasady łączenia smaków, którym towarzyszą fascynujące opowieści i ciekawostki kulinarne.

Nowa książka Niki Segnit to kolejna propozycja dla odkrywców, którzy wraz z autorką zechcą wybrać się w niezwykłą podróż po świecie smaków i aromatów oraz odważą się eksplorować nieznane kulinarne krainy. Błyskotliwa i napisana swobodnym stylem "Sztuka gotowania" zawiera aż 77 podstawowych przepisów, których opanowanie pozwoli każdemu adeptowi na improwizację w kuchni: bez z góry ustalonych miarek, proporcji czy połączeń. Ta książka to niezbędny punkt wyjścia do własnych poszukiwań.

"Sztuka gotowania" została podzielona na 12 rozdziałów, z których każdy obejmuje podstawową kategorię kulinarną, taką jak "Pieczywo", "Ciasta i ciasteczka", "Sosy" czy "Wywary, zupy i potrawki". Apetyczny wstęp do książki przyrządził sam Yotam Ottolenghi - wybitny kucharz, właściciel kilku restauracji, gospodarz programów telewizyjnych i autor poczytnych książek kulinarnych. Usystematyzowana i przystępna treść ułatwiają zrozumienie sztuki kulinarnej od podszewki i nabranie pewności w indywidualnych eksperymentach.

Autorka z niewiarygodną lekkością porusza się po świecie łączenia, mieszania, i przyprawiania. Jej przepisy żyją i inspirują do zabawy - morelę zamieniamy w nich wedle życzenia na pigwę lub gruszkę, a w przepisie na chleb mąkę zastępujemy... ciepłym przecierem jabłkowym. Niki Segnit dawkę potężnej wiedzy z wdziękiem przeplata osobistymi historiami i anegdotami, które nierzadko wywołują na twarzy czytelnika szeroki uśmiech. Wiele tu również - podobnie jak w Leksykonie smaków - inspirujących opowieści, cytatów, recenzji oraz ciekawostek, które czynią z książki nie tylko niezwykle praktyczny przewodnik, ale też porywającą lekturę.

"Sztuka gotowania" to książka, którą połyka się wielkimi kęsami, oblizując ze smakiem wargi po skończonej uczcie. To podręcznik, który każe ci się zastanowić, czy większą rozkoszą darzysz jedzenie, czy też czytanie...

Niki Segnit  - praktycznie nawet nie obierała ziemniaków do wieku dwudziestu kilku lat, kiedy to przypadkowo odkryła, że uwielbia gotować. Choć bardzo lubi haute cuisine, raczej nie próbuje odtwarzać jej dzieł w domu, woląc eksperymentować z potrawami kuchni domowej rozmaitych krajów. Z wykształcenia jest specjalistą w zakresie marketingu o specjalności gastronomicznej. Współpracowała z wieloma słynnymi markami słodyczy, przekąsek, żywności dla niemowląt, sosów przyprawowych, produktów mlecznych, alkoholi i napojów orzeźwiających. Mieszka z mężem w centrum Londynu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas